Léčba motorovou pilou. Do parku v Chrudimi se nastěhovali stromolezci

13. srpen 2016

Městským parkem v Chrudimi se lidé procházejí už 150 let. Na jeho podobě se výrazně podepsal slavný zahradní architekt František Josef Thomayer. Některé stromy, které v Chrudimi nechal vysázet, rostou v parku dodnes.

Ne všechny jsou ale v ideálním stavu. O nápravu se teď starají lezci s motorovými pilami, které čeká několik týdnů práce.

„Jsou speciální stromy, které nám dají zabrat, pak jsou stromy, které jsou relativně jednoduché. Tahle lípa mi dala docela zabrat. Byla docela vysoká, má asi 30 metrů, je hodně rozvětvená. Krásně se po ní skákalo, ale už je starší, takže člověk občas stoprocentně nevěří kotevnímu bodu, který tam nahoře má,“ říká stromolezec Miroslav.

Práce v korunách chce cit

A jak se stromolezec rozhoduje, co má uříznout a co nechat? „Je to hodně podle citu. Jsou tam určité zásady, které se dodržují. Potom je to hodně i na arboristovi, který vidí víc než ten projektant dole, když vyleze do koruny stromu,“ doplňuje Miroslav.

„Zdravotní řezy, bezpečnostní řezy, různé redukční řezy, budou se instalovat vazby do korun stromů. Deset stromů se tady bude kácet,“ nastiňuje Kateřina Jánská, správce městské zeleně v Chrudimi, jaké zásahy jsou v plánu.

Stromolezci ořezávají stromy v Městském parku v Chrudimi

Podle ní nebylo ani tak nutné dělat řezy, ale spíše je to pojistka do budoucnosti: „Zajišťujeme tzv. provozní bezpečnost stromů.“

Park zůstává otevřený

Park uzavřený není, ale návštěvníci by měli být opatrnější. „Měli by si rozhodně dávat pozor, kde všude jsou rozmístěné kužely. Musím říct, že to není žádná legrace, protože pokud za ně půjdou, může na ně spadnout velká větev,“ dodává Jánská.

Ozdravná kúra parku bude hotová do konce srpna.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio