Léčba šedého zákalu bez operace? Už se na tom pracuje

30. listopad 2017

Šedý zákal je nejčastějším očním onemocněním seniorů. Řeší se dnes už poměrně jednoduchou operací. Ale věda jde dál. Testují se látky, díky nimž by se v budoucnu šedý zákal jednoduše rozpustil.

Navíc by vám tahle zázračná látka vstříknutá do oka upravila dioptrie. Není to sci-fi, ale realita, která bude možná za několik let dostupná lidem. Předpokládá to oční lékař Vladimír Korda.

„Tyhle nápady se už v různých typech výzkumů začínají provádět. A oční lékařství se vyvíjí raketovým tempem. Vždyť přístroje na operaci šedého zákalu vyměňujeme už teď každé dva roky. Česká republika je v Evropě na špici,“ říká MUDr. Vladimír Korda.

Šedý zákal a degenerace sítnice – nejčastější onemocnění očí ve stáří

Očních chorob s věkem přibývá. Lidé od pětašedesáti let tvoří většinu klientů na oční klinice, kterou vede MUDr. Vladimír Korda. Nejvíce je trápí šedý zákal a hned za ním degenerace sítnice, která je přímo způsobená věkem. Následují různé dioptrické vady, které se také s věkem stupňují.

Šedý zákal může způsobit i přechodné zlepšení zraku

Více než polovina lidí, kterým je přes sedmdesát, má šedý zákal. „Přicházejí klienti kolem osmdesátky a říkají: Teď vidím perfektně na čtení, ale hůř na televizi. Šedý zákal ve svých počátcích totiž mění dioptrie. Ale pozor, pokud se šedý zákal včas neléčí, může to skončit fatálně.

Máme hodně pacientů z Polska, tam je péče v porovnání s Českou republikou o dvacet let zpět. Poláci k nám jezdí s velmi pokročilým šedým zákalem. Sotva vidí pohyb ruky před okem. To se u nás dnes už nestane,“ konstatuje MUDr. Korda.

Základem je prevence u praktického lékaře

Kontrola očí seniorů by měla být součástí preventivního vyšetření u praktického lékaře. Senioři to znají v souvislosti s řízením auta. Aby mohl člověk po sedmdesátce řídit auto, musí mít doklad od praktického lékaře, že je k tomu zdravotně způsobilý.

Tento doklad se obnovuje jednou za dva roky. Nezbytnou součástí je i vyšetření očí: „Pokud praktik zjistí oční vadu, pošle seniora na oční. Ten zjistí příčinu, nejčastěji se jedná o šedý zákal. Pokud se chorobu podaří vyléčit, může praktik napsat doporučení k řízení,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Korda.

Dibatetici, pozor na nebezpečnou retinopatii 

Retina je latinsky sítnice. Retinopatie je tedy onemocnění sítnice, neboli očního pozadí. Postihuje velmi často oči lidí trpící cukrovkou. Cévy jsou tenčí, proto praskají, způsobují v oku různá krvácení. V počátcích se to ale nemusí projevit v samotném vidění.

I tady je velmi důležitá prevence a diabetologové by podle MUDr. Kordy měli každého pacienta s cukrovkou poslat jednou za rok na prevenci k očnímu lékaři.  Když už se začne měnit zrak, jedná se o třetí stupeň onemocnění očního pozadí, a na úspěšnou léčbu bývá pozdě. Pokud se nemoc ale zachytí včas, pomocí laseru se dá sítnice zpevnit a zrak upravit.

Spustit audio