Lékárník na telefonu. Krajské nemocnice vozí léky nemocným a lidem v karanténě

19. listopad 2020 18:54

Dojít si pro potřebné léky může být v dnešní době obtížné. Obzvlášť pro ty, kteří jsou v karanténě a nemohou si tak zajít do lékárny osobně. Právě proto začaly krajské nemocnice poskytovat službu, která těmto lidem doručí léky z nemocničních lékáren až domů.

Služba funguje hlavně na základě spolupráce krajských nemocnic s dobročinnými organizacemi. Nemocnice Pardubického kraje resp. jejich lékárny nabízejí tuto služby v Pardubicích a v Chrudimi. V krajském městě se o donášku léčiv stará Oblastní charita, Chrudimská nemocnice spolupracuje dokonce se třemi dobročinnými organizacemi, takže si člověk může vybrat, kterou využije.

Zatím ale podle mluvčí Kateřiny Semrádové zatím o službu příliš velký zájem není. Donášku léků až domů nicméně kromě lidí v karanténě mohou využít i senioři a lidé z rizikových skupin, kteří by se z preventivních důvodů měli větším sociálním kontakům raději vyhýbat.

Jak objednat léky?

Kdo má o službu zájem, měl by se nejdří ujistit, že mu opravdu nemůže někdo z příbuzných nebo známých léky zajistit. Pokud ne, tak se pak stačí e-mailem nebo telefonem obrátit na nemocniční lékárnu, kde si potřebné věci objedná.

Je samozřejmě možné si tímto způsobem zajistit i léky na předpis. V takovém případě bude k telefonnímu hovoru potřeba i občanský průkaz. Lékárník se také může doptávat na různé věci, jak často pacient léky užívá, jak rychle je potřebuje doručit, případně mu sdělí, jak vysoký bude případný doplatek. A pak už je na dobročinné organizaci aby léky vyzvedla, spojila se s pacientem a zásilku mu doručila.

Multifunkční skauti

Jaká je situace v jiných městech? Často se o podobné záležitosti starají dobročinné organizace. Například v Litomyšli službu nabízejí skauti. Zatím prý ale nikdo možnost donášky léků nevyužil. Konkrétně skauti toho nabízejí mnohem víc. Kromě doručování třeba i nákupů, venčení psů, nabízejí také online doučování žáků základních a středních škol.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související