Učitelé z České Třebové jsou hitem YouTube. Přezpívali píseň Být stále mlád

11. listopad 2020 09:04

Učitelé ze Základní školy Ústecká v České Třebové přezpívali píseň Být stále mlád v moderním podání od Karla Gotta a Leoše Mareše. Předělaný text v podání učitelů poukazuje na nejčastější problémy při distančním vzdělávání. Jejich video s názvem "Učíme dál" se okamžitě stalo hitem českého internetu a zní i v komerčních rádiích.

Na sociálních sítích ho sdílelo i Ministerstvo školství. Na YouTube si písničku během pěti dnů pustilo téměř 90 tisíc lidí.

„Popularita, kterou vzbudila naše písnička, je naprosto nečekaná, ozývají se nám lidi z různých koutů republiky, bývalí kolegové, spolužáci. Dokonce i někdo ze Slovenska, že u nás chce učit fyziku. Je to nádherný, ty reakce číst,“ říká Pavla Skopalová, učitelka hudební výchovy, která celý projekt vymyslela. Do finální podoby písně se pak zapojili skoro všichni její kolegové.

Původně to byl úkol pro žáky

Původně to mělo být zadání pro žáky, kteří si měli vybrat nějakou písničku, přepsat její text a nazpívat ji. Učitelé se ale rozhodli, že si celý proces nejdřív vyzkouší sami. „Ne každý byl ochoten okamžitě spolupracovat. Každý má plnou hlavu on-line výuky a ještě by se měl chopit mobilu a natáčet se jak rapuje. Ne všude jsme pochodili, ale někteří se toho chopili s nadšením.“

Do nahrávání se ochotně pustil i jeden z nejstarších učitelů na škole Bedřich Ducháček. „Kolegyně mě přemlouvat nemusela, ale já jsem hrozně nerad někde trapnej. A proto jsem se snažil, aby to bylo co nejlepší.“

Pan Ducháček ve své části písně nakonec i sám rapuje o tom, že zejména pro starší učitele je celkově náročné pochopit moderní technologie potřebné k online výuce.

A jsou i další problémy distanční výuky, na které v písni učitelé poukazují. Například špatné internetové spojení nebo malá odezva od žáků.

Kritika od rodičů

Kromě kladných reakcí se příspěvek na sociálních sítích setkal i s vlnou kritiky. A to ze strany rodičů, kteří musí dětem s učením doma pomáhat. „My si hodně vážíme toho, co oni dělají pro svoje děti a je důležité, že to dělají, protože ten učitel to za ně neudělá. O tom, co rodiče musí zažívat doma, když mají tři děti, jeden počítač, chabý připojení, o tom by se dalo napsat deset dalších písniček. A může si je napsat každý sám. My jsme napsali o tom, jaká je naše práce teď.“

Po vzoru učitelů má každá třída druhého stupně na začátku prosince také odevzdat nějakou přezpívanou píseň. Pavla Skopalová z jejich materiálů pak vytvoří video, stejně jako to udělala s nahrávkami od učitelů. Jejich video má po prvních pár dnech od zveřejnění už statisíce zhlédnutí.

Spustit audio

Související