Letadla bez motorů míří do Moravské Třebové. Chystá se plachtařský svátek

17. květen 2016

V tomto sportu patří Češi mezi nejlepší. Však taky hostí významné šampionáty. Než bude u nás mistrovství světa a mistrovství Evropy, zažijeme taky domácí klání doplněné o zahraniční účastníky.

Na veřejném vnitrostátním letišti Moravská Třebová ve Starém Městě odstartuje v neděli republikový šampionát. „Bude tam ale soutěžit i kompletní francouzský tým, piloti z Německa, Rumunska, Polska, Slovenska, z Japonska, ze Spojených států. Světoví piloti se přijíždějí seznamovat s podmínkami pro plachtění v Česku,“ říká ředitel závodů Pavel Řeřicha.

Rozhoduje počasí

Plachtění využívá kluzáky, větroně, tedy letadla bez motoru, která létají za využití stoupavých proudů do různých vzdáleností. „Většinou se jedná o laminátové aeroplány pohybující se ve výškách. Tento sport je takzvaně neviditelný, časově a finančně docela náročný. U nás se provozuje dlouhodobě, plachtařské létání má v našich zemích významnou tradici. Patříme ke špičce. Bohužel oproti Polsku, Francii nebo Německu se o tomto sportu u nás moc neví.“ O jeho zviditelnění se v minulých letech zasloužila třeba i meteoroložka a spolupracovnice Českého rozhlasu Alena Zárybnická.

Čtěte také

„Jsme závislí na meteorologických podmínkách, což je nevyzpytatelná záležitost. Občas se stane, že letíte a najednou není kam letět, kde nabrat výšku a musíte někde přistát. Když není poblíž letiště, musíte vybrat nejvhodnější pole a přistanete,“ usmívá se Řeřicha.

Plachtařské mistrovství ČR

On sám pochází ze Svitav a k plachtění se dostal v patnácti letech. „V Moravské Třebové byl tehdy letecký den. Lákadel jsme neměli tolik. Dost jsem o létání četl. Zajímala mě historie, války, naši piloti v Anglii, v Rusku. Vzalo mě to. Měl jsem možnost tam začít jezdit a tento sport mě drží dodnes. První let byl euforie. Je to úplně něco jiného, než když si sednete do velkého dopravního letadla a cestujete na dovolenou k moři. Větroň je malý, slyšíte svištění vzduchu kolem kabiny a křídel. Takové pocity normálně nezažíváte.“

Jak vypadají závody?

„Potřebujeme stoupavé proudy. Brzy ráno se sejde organizační štáb i s meteorologem. Na základě předpovědi a volného vzdušného prostoru se naplánují tratě. Mezitím se připravují letadla, staví se startovní rošt. Na dopoledním briefingu se vyhlásí letové úkoly, soutěžící se seznámí se situací. Pak se čeká na vhodné počasí a začínají vzlety. Divácky nejzajímavější bývají přílety z disciplín,“ myslí si Pavel Řeřicha.

Plachtařské mistrovství České republiky potrvá v Moravské Třebové od 22. května do 4. června.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.