Levanduli zasadila původně spíš jako plevel. Stačí ji správně střihat, květináč jí ale neprospívá

26. září 2023

Kdy a jak se má stříhat levandule, aby v létě krásně kvetla? A jaké druhy existují? Své zkušenosti nám teď předává pěstitelka této voňavé byliny Olga Pospíšilová.

„Já levanduli zbožňuju, ale zároveň ji považuji za plevel, který jsem před deseti lety nasázela na pole, kde děda padesát let pěstoval brambory. A pak jsem přišla já, která se zbláznila a nasadila mezi kameny levanduli,“ říká pěstitelka, která pěstuje levanduli na poli v Oflendě u Hlinska a zpracovává květy z tisíců sazenic.  

Sestřih na kluka na podzim i na jaře 

Všechno levandulové kvítí je dobré po odkvětu ostříhat. Jsou dvě varianty, jak na to. „Můžete to vzít víc v létě hned po odkvětu a na jaře uděláte už jen takový kosmetický zástřih. Nebo na podzim ostříháte jen květy a na jaře to vezmete, jak se říká zgruntu. Nemůžu říct, která varianta je lepší. Ale je fakt, že po deseti letech už může být levandule i přes stříhací péči poměrně vysoká a je potřeba sazenice obměnit.

Pěstitelka levandule Olga Pospíšilová

Moje zkušenost je ta, že levanduli ostříhám hned po odkvětu, což letos bylo v polovině července. A na jaře udělám už jen kosmetický sestřih, aby byly všechny rostliny stejně vysoké,“ radí Olga Pospíšilová. 

Levandule v květináči neprospívá

Pěstovat levanduli v květináči Olga Pospíšilová nedoporučuje. Kupte si na jaře levanduli, dejte si ji do hliněného květináče, a pokud nemáte zahrádku, tak ji na podzim věnujte kamarádce, která má možnost nasadit ji do záhonku. Levandule totiž špatně přezimuje venku v květináči, kořínky mohou zmrznout. A v místnosti se jí také nedaří, nevyhovuje jí pokojová teplota.

„Pokud se vám nedaří pěstovat levanduli lékařskou, můžete zkusit jiné druhy. U mě teď vede levandule bílá, která má skutečně sněhobílé květy. Snažím se pěstovat i sazenice, takže mohu poradit, který druh vybrat podle toho, na jaké místo pak přijde,“ podotýká pěstitelka.

Pěstitelka má vlastní pole, na kterém roste přes tři tisíce rostlin levandule

Levandule nepatří jen do přímořských oblastí. To je podle Olgy Pospíšilové mýtus. Naopak, miluje vyšší polohy. Například olej vypěstovaný z levandule v horách v Anglii, je nejvíce ceněný. Ve Francii se pěstuje kříženec levandule, což je lavandin. Tato odrůda se používá pro kosmetické účely. Levandule lékařská je primárně určená do hor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.