Korporát vyměnila za pole. S levandulí v ruce je prý šťastnější
Olga Pospíšilová není jen pěstitelkou, ale také kuchařkou, švadlenou a kosmetičkou. Na poli pěstuje přes tři tisíce rostlin levandule, ze které následně vyrábí nejrůznější produkty. Zhruba před deseti lety přestala nynější pěstitelka pracovat pro velké firmy a levandule jí prý přinesla spokojenost.
„Peníze v životě nejsou všechno a v určitém věku přijdete na to, že radost a naplnění je úplně někde jinde,“ vzpomíná Olga Pospíšilová na dobu, kdy se rozhodla vydat cestou pěstování levandule. Znalosti o zemědělství i pole získala od dědečka, a tak nic nebránilo tomu, aby vysázela prvních tisíc rostlin.
Nyní už Olga pěstuje tři až čtyři tisíce rostlin. Postupem času se také naučila levanduli zpracovávat. Pomocí destilační kolony vyrábí levandulové oleje, spreje na polštář a další produkty. „Úplně jsem propadla fázi aromaterapie. Je to neskutečná alchymie. Když sedíte u kolony a vidíte, jak vám ten levandulový zázrak kape, tak to mě baví nejvíc,“ popisuje svou práci.
Multifunkční pomocník
„Levandule je nejen krásná na pohled, ale může působit pozitivně při nespavosti, bolestech hlavy, uvolní vám svaly. Pomáhá při nachlazení a chřipce, což je méně známé, ale hlavně při únavě a celkové úzkosti,“ vysvětluje Olga. Levanduli je možné přijímat třeba ve formě čaje, sirupu nebo sušenek. Příjemné je také přidat levanduli do koupele nebo využít levandulové nahřívací polštářky.
„Levandule se dá jako komponent v gastronomii dát k čemukoliv. A to nejen té sladké části, ale existuje také levandulová sůl. To je delikatesa k pečenému masu. Hodí se k vepřovému, hovězímu i kuřecímu,“ říká pěstitelka a dodává, že stejně jako s každým jiným kořením, ani s levandulí se to nesmí přehánět.
Levandulové sušenky
- 250 g hladké mouky
- 210 g másla
- 120 g cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- citronová kůra
- 4 semínka levandule
Mezi oblíbené výrobky Olgy Pospíšilové patří levandulové sušenky. „Je to u mě taková gastronomická topka. Nemůžu říct, že by někomu nechutnaly,“ pochvaluje si Olga. Sušenky můžete doma vyzkoušet i vy. Budete na ně potřebovat:
Všechny suroviny vypracujte do těsta a nechte ho odležet do druhého dne. Poté těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary, stejně jako u těsta lineckého.
Jak pomocí levandule vyhnat z domácnosti moly a jaké jsou nejčastější chyby při jejím pěstování? Poslechněte si celý záznam pořadu.
Související
-
Kde se vysype její semínko, tam roste. Levandule se v Česku zabydlela
Už dávno neplatí, že levandule je jen symbolem Francie. Češi si ji zamilovali. Zahradník František Hlubocký nám poradil, jak ji stříhat a rozmnožovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.