Lichnici dobývají těžké stroje. Staví novou věž

14. březen 2017

Výhled ze zříceniny hradu nad Třemošnicí bude ještě zajímavější. Pokud se sejde počasí a dobré oči, uvidí lidé z nové rozhledny Bezděz, Říp nebo 140 kilometrů vzdálenou Milešovku. Sestavení železné věže ale není jednoduché. Stavitelé hradu totiž s bagry a jeřáby nepočítali.

Úzkou a klikatou cestu ke zřícenině musí nejdřív rozšířit rypadlo. Dělníci s krumpáči pak vyházejí ostré kameny stranou. Teprve potom může najet několikatunový kolos s naloženými pilíři a dalšími kusy konstrukce.

Nejsložitější fáze je cesta hrad

„Nejtěžší bylo vymyslet postup tak, aby převoz zvládla pozemní technika. Stěhování vzduchem by bylo drahé,“ vysvětluje stavbyvedoucí Miroslav Říha. Pokud by jeřáb neprojel, zbývala by poslední možnost – vrtulník.

Na vybetonované základy ukotví řemeslníci nosné sloupy. Budou je spojovat postupně, po patrech. Pak už práce připomíná velkou skládačku. „Aby všechno sedělo, zkusili jsme rozhlednu smontovat nejdřív nanečisto v hale,“ říká Miroslav Říha.

Čtěte také

Stavbu zajišťuje město Třemošnice, kterému hrad patří. Nápad na novou rozhlednu je starý několik let, projektová dokumentace je už z roku 2010. Původně třemošnická radnice počítala s tím, že rozhledna bude stát do konce loňského roku.

Kovová věž v matu

Přípravy se ale zadrhly na tom, že se změnily některé materiály i technologické postupy a normy. Mezi nejviditelnější změny patří třeba to, že železné díly jsou matné, tak aby věž neodrážela paprsky slunce. Konstrukce je tedy upravená a bude také o něco dražší, než původní odhad. Než se Třemošnice s dodavatelem dohodla, začalo sněžit a mrznout a už nebylo možné věž postavit.

Jeřáb začíná usazovat jednotlivé díly konstrukce věže

Vyhlídková plošina bude schovaná pod hranou zbytku hradní věže, tak aby ji rozhledna nepřesahovala. I s přístupovou rampou a schodištěm měří rozhledna asi 12 metrů. Zvolené místo je ideální ze tří důvodů – konstrukce bude částečně zakrytá hradní věží, umožňuje výhled do čáslavské kotliny a navíc tam už vyhlídka kdysi byla.

„Původní dřevěná plošina vydržela do roku 1997. Kvůli špatné statice ale musela být odstraněná,“ vzpomíná kastelánka hradu Lichnice Ivana Matyková. Podle ní se ale dochovaly vzpomínky na úžasný výhled. „Jsou zmínky, že třeba byly vidět i Krkonoše,“ říká kastelánka Matyková a garantuje dohled 138 kilometrů.

Čtěte také

Stavba věže bude stát asi 1,6 milionu korun. Složily se na ni obce z Mikroregionu Železné hory, nejbližší sousední města, ale i soukromí dárci.

Montáž konstrukce potrvá týden. Následovat budou další úpravy, jako zajištění koruny zdi nad plošinou nebo umístění informačních panelů a desek. A také kolaudace stavby. První návštěvníci by se z věže měli rozhlédnout v dubnu.

autor: kop
Spustit audio