Lidé ve Stéblové v referendu odmítli těžbu štěrkopísku

3. říjen 2020 17:58

Lidé ve Stéblové na Pardubicku nechtějí těžbu štěrkopísku, v místním referendu se proti ní vyslovilo přes 80 procent lidí. Referendum je platné a částečně je pro obec závazné. ČTK to řekl starosta Vladimír Exner. Stéblová má 193 oprávněných voličů, v referendu se jich vyjádřilo necelých 75 procent.

Lidé odpovídali na dvě otázky. První se týkala toho, v jakém rozsahu má být případná těžba povolená. Těžební firma totiž chtěla po obci změnu územního plánu, na základě které by byla původně plánovaná plocha těžby zmenšená jen na takzvanou mokrou variantu. Lidé ve Stéblové na tuto otázku odpověděli ne.

Zastupitelstvo tak paradoxně bude při projednávání územního plánu dál počítat s původním návrhem těžařů, který počítá s mokrou, ale i suchou variantou a těžební plocha tak bude větší. U této otázky ale není výsledek referenda pro obec závazný, protože se pro ani jednu z otázek nevyslovila nadpoloviční většina voličů.

Těžbu nepodporujte!

U druhé otázky se vedení obce ptalo, jestli má těžbu štěrkopísku podporovat. U této otázky se nadpoloviční většina lidí vyjádřila jasně – obec těžbu podporovat nemá. Výsledek této části referenda pro obec už závazný je. „Zastupitelstvo by na základě referenda nemělo podporovat těžbu štěrkopísku. Výsledky se daly očekávat, rozhodnutí lidí není překvapivé,“ řekl ČTK starosta Vladimír Exner. Už dřív totiž při veřejném projednávání záměru obyvatelé obce záměr odmítli.

O těžbu v lokalitě usiluje těžařská společnost Šaravec a Ruč. Žádost o změnu územního plánu podala před pěti lety. Lidé ji ve veřejném projednávání již odmítli. K tomu musí firma získat kladný posudek vlivu na životní prostředí.

Stéblová leží na jednom z největších českých nalezišť štěrkopísku. Firma chce těžit přibližně na 36 hektarech, v jedné části by po těžbě měla vzniknout vodní plocha, v druhé oblasti chce společnost místo zrekultivovat a zalesnit. Za těžbu firmy odvádějí roční poplatky státu, část dostává obec.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související