Těžba v lomu Zárubka u Prosetína by mohla pokračovat dalších 40 let

1. únor 2017

Majitelé lomu Zárubka na Chrudimsku chtějí prodloužit těžbu o dalších čtyřicet let. Z toho nemá radost část obyvatel z okolních obcí. Lidé si stěžují na nadměrný hluk a prach v ovzduší. Posudek pardubického krajského úřadu ale nahrává spíš provozovatelům lomu.

Někteří obyvatelé nejbližších obcí - Prosetína, Cejřova, Leštinky nebo Vrbatova Kostelce - si stěžují na to, že jim těžba znepříjemňuje život. Vadí jim hluk při odstřelech a drcení kamene, prach, který se šíří z lomu, ale také při odvážení materiálu.

Obyvatele obtěžují odstřely, prach i nákladní doprava

Další výhrada souvisí s dopravou, přes obce projíždějí nákladní auta s těžkým nákladem a lidé si stěžují na silný provoz v těsné blízkosti domů, na poškozené silnice a na to že není zrovna příjemné mít pořád zaprášená okna, balkony nebo třeba vyprané prádlo.

Žulový blok se musí nejdříve navrtak a pak pomocí klínů oddělit na co nejpravidelnější menší kamenné bloky

Na druhou stranu se provozovatelé lomu hájí tím, že dodržují předepsané normy a snaží se potíže co nejvíc zmírnit - třeba kropením nebo plachtováním vozů.

Čtěte také

Krajský úřad prověřuje vliv prodloužení těžby na životní prostředí a tedy i případný dopad na obyvatele. Podle posudku můžou práce v lomu pokračovat, když firma dodrží stanovené podmínky. Mezi ně patří například maximálně 14 odstřelů za rok, vypnuté drtiče o víkendech a státních svátcích a limit 240 tisíc tun kamene, který můžou za rok přepravit nákladní auta. Nutná bude taky rekonstrukce silnice od výjezdu z lomu v Cejřově do Prosetína, ta by měla být hotová ještě letos.

Bude se v lomu těžit dál?

Na to zatím jednoznačná odpověď neexistuje. Krajský úřad ještě připraví veřejné projednání a teprve potom rozhodne, jestli těžbu povolí, nebo ne.

autor: kop
Spustit audio