Těžba u mělických písníků zatím nemá zelenou, firma musí přepracovat dokumentaci

14. listopad 2018

Firma České štěrkopísky se netají plány na dobývání vydatného ložiska písku u Mělic na Přeloučsku. Teď její záměr narazil na nesouhlas úředníků ministerstva.

Kontroverzní plán a taky spousta negativních emocí. Na Přeloučsku vyvolal nedávno mezi lidmi vlnu nespokojenosti záměr firmy České štěrkopísky otevřít povrchový důl na písek u mělických přírodních koupališť.  Plán těžařů se ale v tuto chvíli nezamlouvá ani ministerským úředníkům a žádají jeho přepracování.

Ministerstvo životního prostředí v nedávném rozhodnutí uvedlo, že firma České štěrkopísky musí přepracovat dokumentaci pro řízení EIA, tedy posuzování vlivu možné budoucí těžby na životní prostředí.

Na petici 2500 podpisů 

To znamená, že společnost musí předělat dokument popisující, jak moc by těžba zatížila okolí třeba hlukem, dopravou nebo zásahem do lesa. V rozhodnutí zohlednilo ministerstvo nejen námitky místních obyvatel, ale taky institucí, např. Pardubického kraje, krajské hygieny, inspekce životního prostředí a zájmových sdružení, jako třeba myslivců, ale i Léčebných lázní Bohdaneč.   

Těžaři chtějí vrátit bagry do Mělic, plocha písníků by se zdvojnásobila

těžba písku, písek, pískovna

Na písečné pláže mělických písníků u Přelouče jezdí v létě tisíce lidí. Jenže teď se někteří obávají toho, že se do těsné blízkosti koupališť nastěhují bagry, rypadla a nákladní auta. Přelouč už proti plánované těžbě štěrkopísku začala sbírat podpisy.

Místní mají obavy hlavně z toho, že přijdou o velký kus lesa, těžaři by museli v první etapě vykácet až 60 hektarů borového háje pro svůj dobývací prostor.

Úřadům ale vadí, že dokumentace k EIA neřeší, jak zmírnit dopad vykácení lesa na okolí, nebo jak les nahradit. Místní se obávají i zatížení obcí dopravou, zvýšené nehodovosti, možných změn lokálního klimatu, úbytku, popř. úplné ztráty vody ve studních atd.

Interaktivní mapa: Klikněte pro více informací.

Starostka Přelouče Irena Burešová z ODS řekla, že je dobře, že námitky lidí mají svou váhu a že u úředníků zabraly. Vedení Přelouče s těžbou nesouhlasí a nehodlá kvůli ní měnit územní plán.

Pozitivně reagoval i obyvatel Lohenic Aleš Prokopec, který proti možné těžbě posbíral dva půl tisíce podpisů. Současně oznámil, že začátkem tohoto měsíce spoluzaložil a zaregistroval nové sdružení, je to spolek obcí a občanů proti těžbě štěrkopísku v Lohenicích a jeho cílem by mělo být zabránit otvírce dobývacího prostoru.    

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související