Lidé z Pardubic při říjnových volbách rozhodnou i o budoucnosti Zelené brány

10. září 2021 11:29

Omítnout, či neomítnout: to je otázka, kterou si už druhým rokem klade pardubická radnice. Zelená brána nutně potřebuje opravit. Zastupitelé přitom už dva roky řeší, jestli věž ochránit omítkou, nebo zakonzervovat stávající podobu s obnaženým zdivem. A protože se sami rozhodnout nedokázali, vyhlásili referendum, to bude v době konání parlamentních voleb.

„V rámci našeho oddělení jsme orazítkovali 70 tisíc obálek,“ říká Lucie Kutálková, která je jedna z týmu, který připravuje referendum o omítnutí či neomítnutí Zelené brány. „Kromě toho jsme zajistili vytištění hlasovacích lístků ve stejném počtu a zajistili jsme vytištění zákona o místním referendu.“

S omítkou, nebo bez?

Lidé nedostanou lístky do schránky, ale vyzvednou si je až ve volební místnosti. „Souhlasíte s tím, aby při opravě Zelené brány byly obnoveny vnější omítky? To je otázka, která bude na hlasovacím lístku,“ vysvětluje mluvčí radnice Radim Jelínek.

Volba je pouze ANO – NE. „Při variantě ano to znamená, že vyjadřujete názor, že chcete omítnout Zelenou bránu. Pokud chcete současný vzhled ponechat, tak musíte křížkem zaškrtnout políčko ne,“ říká Jelínek.

Zelená brána v Pardubicích

K tomu, aby se lidé dokázali rozhodnout na základě nějakých odborných posudků, bude radnice pořádat veřejnou prezentaci. „Ta bude v pondělí 20. září v KD Hronovická od půl šesté večer. Budou prezentovány dva z našeho pohledu zásadní posudky. Jeden doporučuje omítání, druhý omítání nedoporučuje.“

Aby bylo referendum platné, je potřeba splnit nějaké podmínky. „V Pardubicích máme přibližně 69 tisíc voličů a aby bylo referendum platné, je nutné aby přišlo minimálně 35 procent voličů a musí se vyjádřit k jedné z těchto variant alespoň 17 tisíc občanů Pardubic,“ říká Irena Málková z právního oddělení pardubické radnice.

Náklady na pořádání referenda včetně propagace, nákupu a tisku obálek a zaplacení úředníků se budou pohybovat kolem půl milionu korun.

Vyjádřit se k budoucnosti Zelené brány můžete už teď v naší anketě:

Spustit audio

Související