Lidový barokní kostel v Loučné Hoře ukrýval pod venkovní i vnitřní omítkou roubenou konstrukci

21. leden 2021

Na kopci v osadě Loučná Hora u Smidar v Královéhradeckém kraji čeká na návštěvníky překvapení. Kostel sv. Jiří, který by klidně mohl být ozdobou muzeí lidové architektury v přírodě. Ještě počátkem minulého století nevzbuzoval žádnou zvláštní pozornost. Když z něj ale opadala omítka, bylo zřejmé, že jde o naprosto výjimečnou roubenou církevní stavbu.

Kostel sv. Jiří v Loučné Hoře u Smidar patří mezi unikátní památky České republiky. Má dřevěnou roubenou konstrukci, která byla u sakrálních staveb v 18. století nezvyklá. Chudý původ barokní stavby proto tehdy místní ukryli pod omítku.

Kostel se začal stavět v roce 1778, stavba byla dokončena o dva roky později. Na svátek sv. Jiří ji vysvětil farář Johan František Koutník. V roce 1798 vyrostla v sousedství škola, za další čtyři roky byla údajně pořízena kazatelna. Součástí inventáře byly původně i tři zvony a velký dřevěný a štafírovaný oltář s oltářním obrazem. Začátkem 19. století vznikla i nová křížová cesta. V areálu stojí dřevěná hranolovitá zvonice vybudovaná v roce 1942 jako kopie původní zvonice s použitím části jejích trámů.

Na svět se vyklubalo roubené tajemství

V 50. letech minulého století dostala obec Smidary kostel "do vínku", v 70. letech začala z neudržované budovy opadávat omítka. Tak se na svět vyklubalo roubené tajemství, které dnes můžeme obdivovat nejen zvenku, ale i uvnitř. Při návštěvě zaujme v detailech práce tehdejších tesařů, kteří pracovali jen se dřevem, bez kovových hřebů. Používali tzv. floky, které sloužily jako záchytné body pro omítku.

Zachráněné varhany nejsou na kůru, ale v oltářišti

Kostel se skládá ze tří částí, v každé z nich je okno. Střední část budovy slouží jako chrámová loď, ve východní je umístěn presbytář, střední díl stavby vrcholí sanktusníkovou věžičkou. Novodobou zajímavostí je umístění zachráněných varhan, které se po opravě stropu nevešly na kůr, a tak stojí dole v oltářišti.

O raritní sakrální stavbu se stará Okrašlovací spolek Smidarska. Jeho členové ve spolupráci s obcí Smidary každý rok kousek kostela opraví. Navíc ho kulturně oživují, otevírají pro návštěvníky, vybavují inventářem, zdobí a hýčkají. Konají se tu i svatební obřady a prohlídky na telefonické objednání.

K roubenému baroknímu kostelu sv. Jiří se můžete dostat pěšky třeba ze Smidar, což je přibližně dva kilometry dlouhá cesta, nebo z Nového Bydžova. Přijet k němu ale můžete autem nebo na kole.

Spustit audio