Litomyšl vztyčí 25 metrů vysoký sloup se svítící trikolorou

3. říjen 2018 16:15

Litomyšl oslaví 100 let republiky odhalením dvou nových výtvarných objektů. Jedním bude 25 metrů vysoký sloup nazvaný Trikolora od Václava Ciglera a Michala Motyčky. Dílo uznávané dvojice zaplatí ze dvou třetin sponzoři. Částku starosta neupřesnil.

„Sloup v horní části bude svítit bíle, červeně a modře. Umělecké dílo se dokončuje a instalovat ho budeme 27. října. Bude u nás nastálo. Sto let je významné výročí. Chtěli jsme něco mimořádného. Když se našlo tolik štědrých dárců, rozhodli jsme se to pojmout nákladněji,“ řekl starosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

Sloup za stovky tisíc korun bude na autobusovém nádraží. Ciglerova a Motyčkova díla už obyvatelé a návštěvníci Litomyšle znají, například pro piaristický kostel vytvořili skleněný obětní stůl a sloup, Cigler zhotovil například také kazatelský stůl pro kostel Církve bratrské a kříž na vrchol stavby.

Město si ke stoletému výročí rovněž objednalo sochu od akademického sochaře a restaurátora Arnolda Bartůňka, který na veřejných prostranstvích Litomyšle již tři plastiky má. Socha Slavěna bude stát u zadní strany gymnázia. Abstraktní kamenná plastika svými tvary připomíná ženu. „Dříve to bylo takové odkladiště, chtěli jsme prostor zušlechtit,“ řekl Kašpar.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související