Nové vedení Pardubic se vrátí k projektu památníku Jana Kašpara

6. leden 2015

Pardubický památník prvního českého aviatika Jana Kašpara je znovu ve hře. Nové vedení radnice se bude opět zabývat jeho realizací. Připomínka prvního českého letce má stát na nově zrekonstruované třídě Míru.

Město už v roce 2013 vybralo vítězný návrh na Kašparův památník. Kvůli vysokým nákladům ale loni projekt zastupitelé zastavili. Nové vedení radnice se teď ale k němu chce vrátit.

„Tím, že jsme nebyli u soutěže, neznáme podmínky. Potřebujeme znát fakta. Až budeme tyto fakt znát, tak se následně rozhodneme, zda jsme povinni a zavázáni smlouvou realizovat vítězný návrh, což je stožár s rukávcem, nebo zda máme další možnosti,“ říká pardubický primátor Martin Charvát. Do hry se tak vrací skoro čtyřicetimetrový stožár s větrným rukávem, který navrhl architekt Petr Pinkas.

„Co se týká toho stožáru s rukávcem, je tam pro mě jedno velice zásadní problematické místo, to je otázka nákladů budoucích, kdy původní autor se zavazoval k určité částce, kterou dnes překračuje zhruba o sto procent,“ dodává primátor.

Pořízení památníku by tak vyšlo na 2,7 milionu korun. Navíc by se podle primátora Martina Charváta musel sloup zakotvit až do skalního podloží, které je v hloubce 12 metrů. „Kromě finální ceny je rozhodující stav věci, kdy dneska třída Míru se prakticky finalizuje a realizace tohoto výškového stožáru je velice problematická, protože ta mechanizace, která by musela dojet na místo a realizovat tento stožár, už je problém.“

Ve hře zůstávají i další návrhy

Primátor Charvát proto přemýšlí i o druhém vítězném návrhu, což je realistická socha aviatika s obří vrtulí Blériotu. Tato varianta navíc vyjde levněji.

„Už i spoustu odborníků i veřejnost se přiklonila k druhému návrhu, kde to byla vlastní socha s artefaktem vrtule, která mi je mnohem bližší a lidštější,“ říká Martin Charvát.

Návrh pomníku Jana Kašpara podle Davida Macháčka - "ranvej" na třídě Míru. Pruhy by měly být podle návrhu vydlážděné, ne namalované barvou.

A ve hře zůstává i symbolická ranvej, se kterou přišel reportér České televize David Macháček. V reálu by šlo o různě barevné aviatické značky po celé třídě Míru, které by vytvořily jakýsi vodorovný památník Jana Kašpara.

Primátorovi se nápad líbí a upřesnil: „V médiích to ze začátku vypadalo jako nesmyslné čáry na třídě Míru, ale při bližším zkoumání jsem našel určité detaily, které mě zaujaly, protože ten tým kolem pana Macháčka se zaobíral precizně zpracováním jednotlivých prvků. Nemohu ale slíbit, že to budeme realizovat, třída Míru je skoro hotová, mohl by to být problém.“

Jak bude nakonec vypadat hold Pardubic prvnímu českému aviatikovi je zatím nejasné, situaci proto budeme i nadále sledovat.

autor: KUB
Spustit audio