Loď Arnošt bude možná jezdit z Pardubic až do Přelouče

30. červen 2020 14:34

Výletní loď Arnošt by mohla v létě jezdit z Pardubic až do Přelouče. Umožní to nový most ve Valech u Přelouče, který je vyšší, takže loď pod ním projede. Nová trasa se nejspíš objeví v jízdním řádu v létě.

„Je to trasa, která se nově otevřela díky rekonstrukci mostu ve Valech. Pod válečným 'provizorákem' by loď nepodjela. Teď je tam výška od volné hladiny nějakých sedm metrů, Arnošt tam v pohodě propluje a může jet až do Přelouče,“ řekl ředitel Dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Cesta z Pardubic do Přelouče a zpátky by trvala pět hodin. V plavební komoře z roku 1938, která se pomalu vypouští a napouští, by plavidlo strávilo v součtu hodinu a půl.

S obsluhou plavební komory v Srnojedech by si musel dopravní podnik domluvit termíny, stálá služba tam není. „Otázka je, jestli by to bylo pro cestující atraktivní. Chceme to o prázdninách vyzkoušet. Pravděpodobně loď dojede do Přelouče a odsud odveze cestující historickým autobusem zpátky,“ řekl Pelikán.

Od Srnojed po Kunětice

Loď Arnošt provozuje dopravní podnik. Vlastní ji společnost Pardubická plavební. V sezoně sveze kolem 7000 cestujících. Z domovského přístaviště za zimním stadionem se vydává směrem na Brozany, Kunětice nebo na Srnojedy.

Plavba z Pardubic do Kunětic a zpátky trvá tři hodiny. „To je tak akorát, lidé si dají něco k jídlu, pití a přistanou zpátky v Pardubicích. Pět hodin na plavbu je opravdu hodně,“ dodal Pelikán.

Cena by podle ředitele byla obdobná jako do Kunětic a zpět, za rodinné jízdné dají pasažéři 450 korun, základní jízdenka stojí 200 korun a zlevněná přijde na 120 korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související