Lukásova lípa bude znovu zpívat, teď bojuje o evropské prvenství

1. únor 2022

V našem kraji roste vítěz posledního ročníku ankety Strom roku. Je to 700 let stará Lukásova lípa z Telecího u Poličky. Právě ta nás bude reprezentovat při celoevropském klání Evropský strom roku. Hlasovat můžete celý únor.

Po obvodu měří lípa bez několika centimetrů dvanáct metrů. Vysoká je přibližně dvacet metrů. „Byla vyšší, těžiště bylo sníženo, aby se nerozštípla. Dovnitř se nás nedávno vešlo přes dvacet. Takže velký prostor,“ popisuje Veronika Dvořáčková, majitelka pozemku, na kterém lípa stojí a zároveň učitelka v místní základní škole.

Čtěte také

Lukásova, nebo také Zpívající lípa v národní anketě získala přes 2600 hlasů, o více než 800 hlasů tak překonala strom, který skončil na druhém místě. Obrovskou zásluhu na tom měly děti. „Udělaly spoustu krásných akcí na závěr hlasování a jejich snaha se vyplatila. Pořádaly zpívání u lípy, bazárek před školou, pekly sušenky v družině, udělaly balíčky a obcházely celou dědinu, aby všichni lípu podpořili,“ pochvaluje ředitelka školy Olga Kosíková.

Lukásova lípa má i své „děti“. První vysadili v roce 2000, dnes už jich jsou desítky. „Téměř 30 potomků Zpívající lípy roste po celé republice. Jsou v Brně, v Praze i v zahraničí. V Anglii je dcera zasazená roku 2018 u příležitosti stého výročí založení republiky. Jedna roste i v Litvě, nebo v Rakousku,“ říká Veronika Dvořáčková.

Zpívající stařeček

Své jméno získala lípa na základě pověsti. „V dobách temna sedával v lípě stařeček Jiroušek, který přepisovat zakázané knihy a písně, a protože byl hluchý, tak si u toho prozpěvoval. Lidé, kteří chodili kolem, si mysleli, že zpívá strom sám. A Lukásova podle rodu, který na statku žil více než 200 let. Josef Lukás padl v první světové válce, tím tento rod vymřel,“ říká Veronika Dvořáčková.

Lípa zpívá. Tak se jmenuje chystaná akce, která strom opět rozezní. „Jelikož připravujeme s přáteli od Chudobínské borovice krátký film, který dokresluje pověst o Zpívající lípě a ve filmu zpívá pan Pavlica, tak nám to přijde jako první video k výzvě, kdy budou následovat videa místních lidí a umělců, kteří buď zpívají, nebo hrají na nějaký nástroj. U lípy, pod lipou, v lípě. Očekáváme i sbor a těšíme se, kdo všechno přijde zazpívat.“

Hlasování začalo

Hlasovat v anketě Evropský strom roku můžete emailem. Z jedné adresy je možné poslat dva hlasy. „Jeden, doufáme, bude pro Zpívající lípu a druhý si zvolíte z ostatních nominovaných stromů,“ říká Olga Kosíková a Veronika Dvořáčková dodává: „Všechno jsou to krásné stromy. Čím si myslím, že náš strom je jiný, je to stavení vedle, to spojení s člověkem, s životem člověka.“

Spustit audio

Související