Majitel spustil závory u Albertu. Pardubický magistrát hrozí půlmilionovou pokutou

17. únor 2017

Závory na parkovišti naproti pardubickému vlakovému nádraží budí emoce. Především na sociálních sítích se o jejich používání horlivě diskutuje. Majitel plochy je tam nechal nainstalovat v polovině prosince. Podle pardubického magistrátu je ale nesmí užívat a blokovat tak vjezd na plochu.

Majitel přesto závory spouští. Podle záběrů z kamer městské policie, které má Český rozhlas k dispozici, je viditelné, že závory byly zavřené v noci z úterý na středu. Podle policie se to samé stalo i o den dřív. V tu dobu přitom na parkovišti byla odstavená auta.

V noci nevyjedete

Na spuštěné závory si stěžovali také lidé například na sociální síti Facebook. Nicméně u vjezdu se objevila nová dopravní značka, která řidiče upozorňuje, že parkoviště je každý den od 1:30 do 6:30 uzavřené, a to z důvodu údržby.

Pardubický magistrát od začátku tvrdí, že omezit vjezd na parkoviště není možné a že se tím majitel plochy (společnost Saller Group) může dopustit správního deliktu. Celé parkoviště je totiž vedené jako veřejná účelová komunikace, na kterou má mít přistup kdokoliv a kdykoliv.

Podle radnice není možné omezovat maximální dobu stání, na což celá řada značek na ploše upozorňuje. Majitel má nepochybně na údržbu parkoviště právo, ale ani to vlastníka neopravňuje ke spuštění závor a uzavření parkoviště na šest hodin. Maximálně by prý mohl provoz omezit, ale rozhodně ne zakázat.

Čtěte také

Majitel tím chce regulovat vjezd na parkoviště. Vadí mu, že tam lidé dávají svá auta, i když nejdou nakupovat do přilehlého obchodního centra. Pravda je, že parkoviště je využívané, protože je zdarma a je blízko vlakového nádraží. Podle úřadů prý vlastník minulý rok žádal o to, aby parkoviště bylo neveřejné, což by znamenalo, že by mohl regulovat vjezd a vybírat parkovací poplatek. Úřady tuto žádost ale zamítly.

Zjednodušeně řečeno: podle magistrátu tam může auto nechat kdokoliv a kdykoliv, zároveň řidiči také nemusí respektovat značky, které omezují dobu stání. Pokud radnice prokáže, že vlastník parkoviště na noc zavírá, může mu udělit až půlmilionovou pokutu.

Parkoviště u pardubického Albertu
autor: zen
Spustit audio