Malá velká Luže

10. květen 2015

Luže je malé městečko, má ale celou řadu evropsky významných památek a bohaté dějiny. Navíc krásné okolí a výjimečně kvalitní ovzduší. V Luži se opravdu nadechnete.

Luže leží na rozhraní Polabské nížiny a Českomoravské vrchoviny, dvacet dva kilometrů od Chrudimi a patnáct kilometrů od Vysokého Mýta. Střed Luže je městskou památkovou zónu, čtvercové náměstí se slunečními hodinami obklopují měšťanské domy, šest na každé straně. Uprostřed stojí historická radnice, kterou v šestnáctém století městu věnovali Slavatové.

Po růžencovém schodišti

Luži poznáte už z dálky. V krajině totiž určitě nepřehlédnete dominantu města, poutní kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku. Dvouvěžový chrám podle návrhu P. I. Bayera v posledním desetiletí sedmnáctého století vybudoval italský architekt G.B.Alliprandi. Výjimečný je také interiér kostela, zejména dřevěná plastická výzdoba a vzácné varhany. V posledních letech v kostele proběhla rozsáhlá rekonstrukce, na úpravách interiéru ještě pracují restaurátoři.

Poutní chrám Panny Marie na Chlumku.jpg

Romantická zřícenina

Další dominantou je zřícenina gotického hradu Košumberk, který byl založený na počátku čtrnáctého století. Prohlédnout si tu můžete torzo zřícené věže, rezervoár na vodu ve sklepení nebo hradní palác s lapidáriem. Nejvíce zachovalá je renesanční budova purkrabství s hradním muzeem. Krásné večery na hradě můžete prožít v rámci programu Košumberské léto.

Purkrabství hradu Košumberk.jpg

První „lesní škola“

0:00
/
0:00

Luže má výjimečné klima a dodnes velmi kvalitní ovzduší. Ne náhodou tu už v roce 1901 založil lékař František Hamza sanatorium pro děti trpící tuberkulózou. V Hamzově léčebně vznikla i první ústavní škola ve střední Evropě, vyučování probíhalo venku v parku. Ten se postupně stal arboretem. Park je volně přístupný, o výjimečných dřevinách čtyř kontinentů návštěvníky informují speciální tabulky umístěné přímo v areálu Hamzovy léčebny.

Nejen pro botaniky

Na opukové stráni nad obcí Střemošice, od Luže vzdálené asi čtyři kilometry, rostou české orchideje. Dokonce třináct druhů. Najdete tu třeba vstavače nachové, ohroženou rostlinu naší přírody. Střemošická stráň je přírodní rezervací. Na vrcholu kopce, zvaného Poklona, stojí sloup Nejsvětější Trojice. Právě odtud jsou nejkrásnější výhledy do krajiny. Ale stejně tak i z rozhledny Jahůdka, kterou v roce 2008 na okraji Luže postavil místní občan Vladimír Juliš.

Rozhledna Jahůdka.jpg

V Luži si můžete také prohlédnout významné památky židovské kultury nebo chrám svatého Bartoloměje. Zvlněnou krajinou se vine síť cyklostezek, z Luže je to jen deset kilometrů na hrad Rychmburk nebo rokokový zámek v Nových Hradech. Nedaleko jsou i pískovcové skály Toulovcovy Maštale a několik rozhleden.

autor: BRA
Spustit audio