Malovat se naučí každý. Stačí jen chtít a udělat první krok, říká zkušená výtvarnice

15. září 2021

Nikdy není pozdě probudit v sobě kreativitu a oživit to, co vás v dětství bavilo. Může to být i výtvarné umění, ať už kresba tužkou nebo malování barvami.

Kreativita je v každém z nás a objevovat tento dar může být zajímavou cestou pro získání nového pohledu na svět. Podle výtvarnice a lektorky výtvarných kurzů Pavly Macháčkové se malovat naučí opravdu každý.   

Malování pravou mozkovou hemisférou

„Nejtěžší je udělat první krok a přihlásit se na kvalitní výtvarný kurz a nechat se vést. U nás máme například různé techniky a uvolňovací triky, postupujeme krůček po krůčku. Během víkendového kurzu se stihnete naučit to podstatné, co můžete rozvíjet,“ vysvětluje lektorka, která mimo jiné uplatňuje kresbu pravou mozkovou hemisférou.  

To je oblíbená metoda pro lidi, kteří si myslí, že neumí kreslit. Je to ucelený systém technik, díky kterým se skutečně každý, kdo má chuť a zájem, naučí malovat. Pokud tedy nechcete malovat na akademické úrovni. Jsou to jednoduché principy, které pomáhají vylepšit výtvarné schopnosti.

Kresba jedné z účastnic kurzu. Portrét vlevo malovala první den a vpravo druhý den kurzu

„Na kurzu zkoušíme třeba tužkou namalované portréty. Účastník si zkusí podle obrázku nakreslit oblíbenou podobiznu, jak nejlépe umí. A pak se věnujeme různým technikám, principu světla a stínu, kreslíme poslepu, vzhůru nohama, abychom uvolnili napětí, křeč a strachy. Druhý den vypilujeme všechna cvičení, která jsme si vyzkoušeli a zdokonalujeme ruku. Rozdíl ve výtvarném cítění mezi prvním a druhým dnem kurzu je obrovský,“ ukazuje portréty svých žáků Pavla Macháčková.   

Kouzlo malování hledají hlavně ženy

Mezi nejčastější zájemce o výtvarné kurzy patří ženy, které už mají odrostlé děti a hledají ve svém životě něco, co by je bavilo a pomohlo vyplnit prázdnou mezeru. Svou kreativitu pak přenášejí na postupně přicházející vnoučata. Pro děti je barevné vnímání světa velmi důležité. Bohužel mnohem lépe zvládají práci s myší a klávesnicí. I to se ale v posledních dvou letech výtvarnici a lektorce Pavle Macháčkové hodilo. V době koronavirové krize nabízela zájemcům o výtvarné umění online kurzy a zájem o ně je do dneška.

„Do online kurzů jsem dala celou svou duši. Je to velmi těžké, když jsme jen u obrazovek, ale program jsem vytvářela tak, aby si každý mohl zastavit tam, kde potřebuje, prošel si kurzem svým vlastním tempem,“ uzavírá Pavla Macháčková. Více inspirace najdete na stránkách: www.ateliermozaika.cz

Nápodoba je jednou z cest, za kterou se nikdo nemusí stydět. To je další téma, které si můžete poslechnout v audiu pořadu.

Spustit audio

Související