Matiční jezero v centru Pardubic se konečně dočká odbahnění

16. únor 2018 08:35

O nutnosti odbahnit Matiční jezero v centru Pardubic mluví představitelé radnice už snad dvacet let. Před deseti lety město poprvé žádalo o dotaci, tehdy nebylo úspěšné. Navíc v té době neexistovala vhodná technologie.

Bahno ze dna s největší pravděpodobností bude sloužit ke zpevnění a zatravnění břehů.

Odbahnění Bohdanečského rybníka: symfonie pro 15 bagrů

Odbahnění rybníka v Lázních Bohdaneč - nákladní auta odváží bahno

Už druhou zimu je vypuštěný Bohdanečský rybník. Specializována firma tu odbahňuje jeden z nejstarších rybníků v Česku. Plochu rybníka už brzy znovu zaplaví voda, aby se do přírodní rezervace, která je vyhlášenou ptačí oblastí, mohli vrátit stěhovaví ptáci.

Matiční jezero vzniklo v roce 1910 regulací řeky Chrudimky a oddělením jejího slepého ramene. A od té doby ho nikdy nikdo neodbahňoval. Hladinu přitom skoro z 90 procent pokrývá stulík, což je vodní plevel, který takzvaně dusí vodu. Na dně se ukládá bahno a páchnoucí sedimenty a v minulosti radnice vyčíslila odbahnění na 40 milionů korun, které město nemělo.

Navíc v té době nebylo jasné, co vlastně s vytěženým bahnem. V minulosti město zvažovalo dvě varianty. První z nich počítala s odvozem sedimentů nákladními vozy. Druhou možností bylo odsát bahno sacím bagrem a transportovat ho pomocí potrubí. Oba návrhy byly nákladné, odvoz auty by navíc zatěžoval okolí.

Bubeníkovy sady a Matiční jezero v Pardubicích v dnešní době

Teď už je jasné, že se bahno nebude nikam odvážet, ale naloží se do speciálních textilních jednostranně propustných pytlů, vysvětluje starosta prvního městského obvodu Jaroslav Menšík (ANO): „Ty vaky zůstanou kolem břehů a vytvoří podklad pro úpravu trávníku.“

Jezero má zhruba 20 tisíc metrů čtverečných a na dně je asi metr bahna. Celková cena by neměla překročit 21 milionů korun bez DPH, z toho 17 milionů pokryje dotace z agentury životního prostředí. Práce budou kvůli ochraně živočichů rozdělené na etapy, úplně hotovo by mělo být příští rok.

Spustit audio