Maturita na uzavřených školách? Více času na testy, praktická zkouška i o prázdninách

3. únor 2021 11:26

Ani letos nebudou mít maturity obvyklou podobu. Epidemie koronaviru uzavřela školy a studenti tak mají na přípravu ztížené podmínky. Ministerstvo na základě těchto okolností rozhodlo, že maturantům uleví a nebudou letos muset psát státní maturitní písemku z českého a cizího jazyka.

I na pardubickém gymnáziu Dašická studenti a učitelé pokračují v distanční výuce, včetně studentů posledního ročníku. Letos jich má k maturitě přijít 120.

„Maturanti nebudou psát písemnou práci z českého a cizího jazyka. Další změnou, která proběhne v letošním roce, je navýšení časového limitu u didaktických testů. Didaktické testy z českého a cizího jazyka budou prodlouženy o deset minut, didaktický test z matematiky bude mít čas navýšen o 15 minut,“ řekla zástupkyně Jana Herudková.

Učitelka matematiky a fyziky vítá, že ministerstvo státní maturitu pozměnilo. „Navýšení časového limitu myslím přispěje k uklidnění studentů, že budou mít dostatečný časový limit na to, aby všechno zvládli, vzhledem k tomu, že výuka neprobíhá standardním způsobem.“

Praktické zkoušky i o prázdninách

Ke státní maturitní zkoušce by letos měli studenti zamířit 3. - 5. května. Celé maturitní období včetně ústních maturitních zkoušek ale letos potrvá déle, a to až do 25. června. V případě praktických maturit až do konce letních prázdnin. Prodloužení termínu pro praktické zkoušky vítají i na Střední škole chemické v Pardubicích.

Ředitel Jan Ptáček má ale i tak obavy, že se studenti kvůli uzavřeným školám nestihnou dobře připravit. „Záleží na tom, u kterého oboru. U oboru Požární ochrana je to z technického výcviku, to znamená, že žák musí slanit z věže, zvládnout zdravotnickou přípravu, to znamená život zachraňující úkony. U chemiků je to o 24 pracích, tam budeme muset udělat změny, protože losují jednu z 24 a protože některé laboratoře jsou až ve čtvrtém ročníku, tak tady jsme trochu v pasti a budeme muset udělat nějaké úpravy.“

Se změnami musí podle Ptáčka u závěrečných zkoušek počítat i žáci tříletých učebních oborů, na škole jich mají asi šedesát. Místo písemné zkoušky budou ale skládat zkoušku ústně.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související