Upéct doma buchty a vyfotit je. I tak vypadá praktická výuka budoucích pekařů
Žáci Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice míří k maturitě a praktickým zkouškám z odborných předmětů. Za stoletou historii školy se ještě nikdy nestalo, že by dveře učeben byly tak dlouho zavřené.
„Doba nám nepřeje, žáci strádají hlavně po odborné stránce. I když se všichni snažíme, klasickou práci jim počítačovým přenosem nenahradíme,“ říká zástupkyně ředitele Dana Kovaříková.
Buchty v přímém přenosu
Dnes budeme péct buchty - připravte se, za dvě hodiny je musíte mít hotové... takhle praktická výuka podle učitele Davida Jeřábka nefunguje.
„Máme týdenní plán. Žáci vědí, co mají v daném týdnu připravit, napíšeme si suroviny a žáci nafotí průběh a výsledek. Takovou aktivitu oceňuji. V této době nechceme trestat, naopak se snažíme chválit,“ říká Jeřábek.
Den otevřených dveří pro přihlášené
Na tzv. potravině Pardubice studují žáci obory maturitní i učňovské. „Velký důraz klademe na praktickou stránku učení. Jedná se o více než padesát procent. Laboratoře a dílny máme nadstandardně vybavené. Bohužel teď zejí prázdnotou,“ říká Dana Kovaříková.
Den otevřených dveří bude 13. ledna přímo na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice. „Bude to přímo na škole, za přísných hygienických opatření. Na webových stránkách máme rezervační systém, vymysleli jsme systém i trasy po škole tak, aby se rodiče s dětmi nepotkávali. Stačí se objednat na webových stránkách školy, vypsat hodinu a další údaje, abychom mohli vše správně naplánovat,“ dodává zástupkyně ředitele Kovaříková.
Související
-
Pardubická „potravina“ prošla dlouhou cestou. Začala na Moravě
Sté narozeniny si říkají o slušnou oslavu. Tahle by mohla být i chutná. Střední průmyslová škola potravinářství a služeb připomene pořádnou tradici
-
Pekaři jsou zpět. Za přísných opatření se do škol vrátili studenti posledních ročníků
V budově střední školy potravinářské v Pardubicích je opět cítit vůně chleba, housek a sladkostí. Do dílen se totiž mohli vrátit pekaři a cukráři, za školní bar číšníci.
-
Generace srostlá s mobilem neodkládá telefon ani ve škole. Patří do moderní výuky
Používají ho běžně od narození po celý život. Mobilní telefon teď středoškolákům pomáhá i při vzdělávání.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.