Upéct doma buchty a vyfotit je. I tak vypadá praktická výuka budoucích pekařů

6. leden 2021

Žáci Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice míří k maturitě a praktickým zkouškám z odborných předmětů. Za stoletou historii školy se ještě nikdy nestalo, že by dveře učeben byly tak dlouho zavřené.

„Doba nám nepřeje, žáci strádají hlavně po odborné stránce. I když se všichni snažíme, klasickou práci jim počítačovým přenosem nenahradíme,“ říká zástupkyně ředitele Dana Kovaříková. 

Buchty v přímém přenosu

Dnes budeme péct buchty - připravte se, za dvě hodiny je musíte mít hotové... takhle praktická výuka podle učitele Davida Jeřábka nefunguje. 

„Máme týdenní plán. Žáci vědí, co mají v daném týdnu připravit, napíšeme si suroviny a žáci nafotí průběh a výsledek. Takovou aktivitu oceňuji. V této době nechceme trestat, naopak se snažíme chválit,“ říká Jeřábek.

Den otevřených dveří pro přihlášené

Na tzv. potravině Pardubice studují žáci obory maturitní i učňovské. „Velký důraz klademe na praktickou stránku učení. Jedná se o více než padesát procent. Laboratoře a dílny máme nadstandardně vybavené. Bohužel teď zejí prázdnotou,“ říká Dana Kovaříková.

Den otevřených dveří bude 13. ledna přímo na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice. „Bude to přímo na škole, za přísných hygienických opatření. Na webových stránkách máme rezervační systém, vymysleli jsme systém i trasy po škole tak, aby se rodiče s dětmi nepotkávali. Stačí se objednat na webových stránkách školy, vypsat hodinu a další údaje, abychom mohli vše správně naplánovat,“ dodává zástupkyně ředitele Kovaříková.

Spustit audio

Související