Upéct doma buchty a vyfotit je. I tak vypadá praktická výuka budoucích pekařů
Žáci Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice míří k maturitě a praktickým zkouškám z odborných předmětů. Za stoletou historii školy se ještě nikdy nestalo, že by dveře učeben byly tak dlouho zavřené.
„Doba nám nepřeje, žáci strádají hlavně po odborné stránce. I když se všichni snažíme, klasickou práci jim počítačovým přenosem nenahradíme,“ říká zástupkyně ředitele Dana Kovaříková.
Buchty v přímém přenosu
Dnes budeme péct buchty - připravte se, za dvě hodiny je musíte mít hotové... takhle praktická výuka podle učitele Davida Jeřábka nefunguje.
„Máme týdenní plán. Žáci vědí, co mají v daném týdnu připravit, napíšeme si suroviny a žáci nafotí průběh a výsledek. Takovou aktivitu oceňuji. V této době nechceme trestat, naopak se snažíme chválit,“ říká Jeřábek.
Den otevřených dveří pro přihlášené
Na tzv. potravině Pardubice studují žáci obory maturitní i učňovské. „Velký důraz klademe na praktickou stránku učení. Jedná se o více než padesát procent. Laboratoře a dílny máme nadstandardně vybavené. Bohužel teď zejí prázdnotou,“ říká Dana Kovaříková.
Den otevřených dveří bude 13. ledna přímo na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb Pardubice. „Bude to přímo na škole, za přísných hygienických opatření. Na webových stránkách máme rezervační systém, vymysleli jsme systém i trasy po škole tak, aby se rodiče s dětmi nepotkávali. Stačí se objednat na webových stránkách školy, vypsat hodinu a další údaje, abychom mohli vše správně naplánovat,“ dodává zástupkyně ředitele Kovaříková.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.