Méně masa, více luštěnin. Školáci by měli od letošního září dostávat zdravější obědy

14. únor 2025 13:51

Ve školách se už brzy začnou měnit jídelníčky. Úpravu připravil Státní zdravotní ústav. Děti by měly mít na talířích méně masa, sladkostí a místo toho více ryb, zeleniny, luštěnin a k pití hlavně vodu. Na nový jídelníček se snaží žáky připravit třeba chrudimská jídelna s názvem Kruh zdraví. Ta pořádá kurzy vaření, na kterých děti seznamuje se zdravými alternativami jídel. Jeden takový absolvovali šesťáci ze Základní školy v Heřmanově Městci.

Do školy v Heřmanově Městci dorazila Dana Šťastná zakladatelka Zdravé jídelny v Chrudimi. „Chceme dětem představit jiné suroviny, jiné potraviny, jiné dobré věci, ty zdravé. Aby děti dobře jedly v jídelně, aby to mělo význam, když paní kuchařky něco dobrého uvaří. Myslím si, že je velmi důležitá tato osvěta.“

Děti si mazaly chleba mrkvovou pomazánkou a hodnotily ji poměrně kladně. Na změnu školního stravování se začali postupně připravovat třeba v Moravské Třebové na Základní škole Palackého.

Pozvolný rozjezd

„Zavádíme tyto novinky jenom na druhé jídlo, aby byl takový pomalejší rozjezd. Všeobecně děti nejsou nakloněné luštěninám a rybám, takže se myslím, že to bude v příštím školním roce trochu problém,“ říká vedoucí jídelny v Moravské Třebové Petra Šedá.

Čtěte také

Děti si také vyráběly sladké jáhlové kuličky, které jim zachutnaly, některé z nich dokonce chtěly recept. Jsou ale stále jídla, která ne všem dětem chutnají a v jídelně je nedojídají, je to například koprová omáčka. Tázané dívky by ocenily, kdyby v jídelně začali vařit třeba těstovinové saláty.

Dana Šťastná podobné kurzy pořádá i pro kuchaře a kuchařky ze školních jídelen. Vysvětluje, co se na nich vlastně učí a s jakými recepty odcházejí. „Představte si, že jsou to hlavně luštěniny – karbanátky z čočky a zeleniny, tam jde především o to dochucení. Pak jsme dělali ještě něco z červené čočky.“

Nová vyhláška o školním stravování má začít platit v září tohoto roku.

Spustit audio

Související