Svačina do školy jedině ručně dělaná, ne ze špajzu, říká Margit Slimáková

4. červenec 2018

Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu nebo chuť na čokoládu? Nestresujte striktními omezeními a doporučeními. Margit Slimáková se v nové knize snaží vyvrátit mýty a pojala ji jako opak doby jedové.

Nejzásadnější je, poslouchat své vlastní tělo. Třeba pít hektolitry vody denně, není vůbec důležité. „Dnes převládá shoda mezi odborníky, že pocit žízně je přirozený, tělo si o tekutiny řekne samo. Problém bývá u starších lidí, kteří už nemají potřebu pít, nebo u těch, kteří mají nemocné ledviny. V těchto případech se to musí hlídat,“ říká dietoložka.

Vejce zvyšují cholesterol, máslo není zdravé, k zhubnutí počítejte kalorie... a další nesmysly o jídle

Pošírované sázené vejce toast
Chceme zdravě jíst, dožít se vysokého věku, a tak si odpíráme a držíme se doporučení, která jsme zaslechli o zdravé stravě. Jenže mnoho z toho, co vědci doporučovali dříve, už dnes v souvislosti s rozvojem vědy sami uznali jako chybné. Tady je několik příkladů stravovacích nepravd.

Ti, co se neustále pevně drží jakýchkoliv předepisovaných rad a tabulek, postupem času své tělo odnaučí přirozeně reagovat, tím pádem si už nebude umět samo o nic říct. 

Margit Slimáková žila několik let se svou rodinou v Německu a Číně. Má za sebou i stáže ve Francii a Americe, kde se lidé v nemocnici léčí změnou životního stylu. „Po návratu jsem si uvědomila, že Češi žijí stále za jakousi zdí, oponou. Jsou jednolití. Ve světě je naprosto běžné, že lidé mají nejrůznější stravovací návyky a neřeší to. On totiž neexistuje žádný správný celosvětový poměr makroživin, jak se nám snaží někteří odborníci namluvit. Třeba v Číně, do americké školy chodily děti až třiceti národností. Každé z nich jedlo úplně jinak,“ směje se paní Margit.

Školní svačina

Svačina do školy jedině čerstvá z domova

Stravovací návyky si osvojujeme už od dětství. Co můžeme považovat za jednu z výchovných metod je, naučit děti jíst svačinu připravovanou doma. Sladké, slané, kyselé, jak je libo. Základem by mělo být kváskové pečivo, ale není to podmínkou. Mohou to být i pomazánky, dipy, nebo tzatziky, které malým strávníkům dodají kvalitní zdroj bílkovin a tuků. K tomu stačí přikusovat proužky jakékoliv zeleniny. U dospívajících začíná být populární sladká varianta svačin, kdy si dělají do skleničky vločkové kaše na různé způsoby.

Když dětem nechutná

Může se stát, že děti někdy na jídlo vůbec nemají chuť. „Otázkou je, jestli nechutenství u nich musíme tak hodně řešit. Neznám dítě, které by dobrovolně vyhladovělo k smrti,“ říká Slimáková. Jaké jsou možnosti, proč dítě odmítá jídlo:

  • je přejedeno sladkostmi (naše vina, že mu je servírujeme, nebo má k nim snadný přístup)
  • podprahově u něj probíhá nějaké onemocnění, infekce (necítí se dobře a potřebuje čas, u starších dětí jsou 2 až 3 dny bez jídla normální)
  • metabolické poruchy, hormonální onemocnění (je dobré to řešit s lékařem)

Důležitější, než sledovat tabulky s předepsanými hodnotami, je pozorovat, jestli potomek prospívá, má dobrou náladu, zvládá běžnou námahu. Aby dítě nebylo přes den spavé a dlouhodobě se u něho nezastavil růst.

Dejte pryč děti od cukrů a obrazovek

Špatné stravování a neustálé koukání do obrazovek může způsobit u některých dětí i poruchy chování.

Bez tabletu se vztekají a řvou. Dětí závislých na technice přibývá

Ležící dítě s tabletem

Některé děti umí používat tablet nebo chytrý mobilní telefon dřív, než řeknou první slovo. Má to ale svá úskalí. Moderní technologie jim sice pomáhají rozvíjet schopnosti, jenže nadměrné hraní on-line her nebo chatování na sociálních sítích může vyvolat závislost.

„Na toto téma mám na webu i v knížce bezvadný článek, kde se odkazuji na jeden velmi dlouhý americký dokument. V něm mluví profesionálové zabývající se poruchami chování,“ říká Margit Slimáková.

Kromě neustálého sledování PC monitorů a mobilních displejů, škodí soustředěnosti také velké množství průmyslově upravených potravin v jídelníčku. V některý z nich totiž mohou být aditiva, která mění chování jedince. Jedním slovem, vařte ze skutečných, přírodních potravin.

Je pro naše tělo škodlivá sůl? Kolikrát za den bychom měli jíst? Poslechněte si záznam pořadu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související