Svačina do školy jedině ručně dělaná, ne ze špajzu, říká Margit Slimáková
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu nebo chuť na čokoládu? Nestresujte striktními omezeními a doporučeními. Margit Slimáková se v nové knize snaží vyvrátit mýty a pojala ji jako opak doby jedové.
Nejzásadnější je, poslouchat své vlastní tělo. Třeba pít hektolitry vody denně, není vůbec důležité. „Dnes převládá shoda mezi odborníky, že pocit žízně je přirozený, tělo si o tekutiny řekne samo. Problém bývá u starších lidí, kteří už nemají potřebu pít, nebo u těch, kteří mají nemocné ledviny. V těchto případech se to musí hlídat,“ říká dietoložka.
Vejce zvyšují cholesterol, máslo není zdravé, k zhubnutí počítejte kalorie... a další nesmysly o jídle
![Pošírované sázené vejce toast Pošírované sázené vejce toast](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/images/03597238.jpeg)
Ti, co se neustále pevně drží jakýchkoliv předepisovaných rad a tabulek, postupem času své tělo odnaučí přirozeně reagovat, tím pádem si už nebude umět samo o nic říct.
Margit Slimáková žila několik let se svou rodinou v Německu a Číně. Má za sebou i stáže ve Francii a Americe, kde se lidé v nemocnici léčí změnou životního stylu. „Po návratu jsem si uvědomila, že Češi žijí stále za jakousi zdí, oponou. Jsou jednolití. Ve světě je naprosto běžné, že lidé mají nejrůznější stravovací návyky a neřeší to. On totiž neexistuje žádný správný celosvětový poměr makroživin, jak se nám snaží někteří odborníci namluvit. Třeba v Číně, do americké školy chodily děti až třiceti národností. Každé z nich jedlo úplně jinak,“ směje se paní Margit.
Svačina do školy jedině čerstvá z domova
Stravovací návyky si osvojujeme už od dětství. Co můžeme považovat za jednu z výchovných metod je, naučit děti jíst svačinu připravovanou doma. Sladké, slané, kyselé, jak je libo. Základem by mělo být kváskové pečivo, ale není to podmínkou. Mohou to být i pomazánky, dipy, nebo tzatziky, které malým strávníkům dodají kvalitní zdroj bílkovin a tuků. K tomu stačí přikusovat proužky jakékoliv zeleniny. U dospívajících začíná být populární sladká varianta svačin, kdy si dělají do skleničky vločkové kaše na různé způsoby.
Když dětem nechutná
Může se stát, že děti někdy na jídlo vůbec nemají chuť. „Otázkou je, jestli nechutenství u nich musíme tak hodně řešit. Neznám dítě, které by dobrovolně vyhladovělo k smrti,“ říká Slimáková. Jaké jsou možnosti, proč dítě odmítá jídlo:
- je přejedeno sladkostmi (naše vina, že mu je servírujeme, nebo má k nim snadný přístup)
- podprahově u něj probíhá nějaké onemocnění, infekce (necítí se dobře a potřebuje čas, u starších dětí jsou 2 až 3 dny bez jídla normální)
- metabolické poruchy, hormonální onemocnění (je dobré to řešit s lékařem)
Důležitější, než sledovat tabulky s předepsanými hodnotami, je pozorovat, jestli potomek prospívá, má dobrou náladu, zvládá běžnou námahu. Aby dítě nebylo přes den spavé a dlouhodobě se u něho nezastavil růst.
Dejte pryč děti od cukrů a obrazovek
Špatné stravování a neustálé koukání do obrazovek může způsobit u některých dětí i poruchy chování.
Bez tabletu se vztekají a řvou. Dětí závislých na technice přibývá
![Ležící dítě s tabletem Ležící dítě s tabletem](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/images/03743501.jpeg)
Některé děti umí používat tablet nebo chytrý mobilní telefon dřív, než řeknou první slovo. Má to ale svá úskalí. Moderní technologie jim sice pomáhají rozvíjet schopnosti, jenže nadměrné hraní on-line her nebo chatování na sociálních sítích může vyvolat závislost.
„Na toto téma mám na webu i v knížce bezvadný článek, kde se odkazuji na jeden velmi dlouhý americký dokument. V něm mluví profesionálové zabývající se poruchami chování,“ říká Margit Slimáková.
Kromě neustálého sledování PC monitorů a mobilních displejů, škodí soustředěnosti také velké množství průmyslově upravených potravin v jídelníčku. V některý z nich totiž mohou být aditiva, která mění chování jedince. Jedním slovem, vařte ze skutečných, přírodních potravin.
Je pro naše tělo škodlivá sůl? Kolikrát za den bychom měli jíst? Poslechněte si záznam pořadu.
Související
-
Dětská obezita není jen vadou na kráse. Odnáší to zdraví
Cukrovka, vysoký tlak, zvýšený cholesterol, to jsou neduhy, kterými u nás trpí stále více dětí. Může za to jejich nadváha.
-
S raw stravou opatrně, hlavně u dospívajících dívek
Lektorky Marcela Ryšavá a Renata Virtová vás naučí vařit cizí národní kuchyni i raw dobroty. Každý kdo chce zhubnout, dopřát tělu detoxikaci, může vyzkoušet raw stravu.
-
Rakovině tlustého střeva předejdete hlavně vyváženou stravou
Rakovina tlustého střeva drží Čechy nechvalně na předních příčkách spolu se Slovenskem a Maďarskem. Na vyšetření po padesátce chodí sotva polovina lidí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.