Ve školní jídelně je hluk jako na dálnici. Trpí tím nejen uši, ale i hlasivky a psychika

22. září 2021

Nejhlučnějším místem ve školách jsou školní jídelny. V některých případech tam hluk dosahuje devadesáti decibelů, podobně jako na čtyřproudé silnici, po které jezdí jedno auto za druhým.

„Je to dané i materiály. V jídelnách bývá všechno tvrdé a omyvatelné. Zvuková energie, která se zvyšuje s počtem dětí a jejich hlučností, nemá kam uniknout, odráží se od tvrdých povrchů,“ vysvětluje Ing. Iveta Králová, která je konzultantkou v oblasti hluku a prostorové akustiky.

Tenisáky na nohách židlí nejsou řešení

Představte si prvňáka s obrovským tácem, jak si jde pro jídlo ve školní jídelně. „To hlučné prostředí je pro malé dítě velmi tvrdé. Byla jsem svědkem toho, že v jídelně škola opatřila nohy židlí tenisáky, aby nevrzaly. Dnes ale existují moderní způsoby, které umí řešit hlučnost a ozvěnu v místnostech. Jsou to akustické panely, které jsou vyrobeny z minerálních – skelných vláken,“ vysvětluje Králová.

Tyto desky se umísťují na strop. Když tam zvuková energie dopadne, vlákna se rozkmitají, zahřejí a pohltí energii. Některé desky dokážou pohltit až sto procent hluku, ty jsou vhodné například pro nahrávací studia.

Akustické obklady režie studia 1

„Ale ve školách se prostor nesmí tzv. přetlumit. To se pak vyděsíte, když vám v absolutním tichu například zazvoní telefon,“ upřesňuje Iveta Králová.

Klid je zásadní při výuce cizího jazyka

Současná česká legislativa vyžaduje velmi přísné podmínky pro míru hlučnosti na školách, zejména v jazykových učebnách. Pro výuku cizích jazyků je klid zásadní. Podle Ivety Králové existuje mnoho studií, které potvrzují špatný vliv přemíry hluku na organismus člověka. Má dopad nejen na tepovou frekvenci.

„U učitelů, ale i u dětí trpí hlasivky, projevují se u nich bolesti hlavy, nervozita, špatné psychické rozpoložení. Další studie potvrzují, že nadměrná hlučnost ovlivňuje i srážlivost a metabolismus, což už je přímý dopad na lidské zdraví,“ míní Ing. Králová.

Spustit audio

Související