Města v Pardubickém kraji zavádějí bezplatný internet. Veřejnou síť připravují i ve Slatiňanech

5. září 2022 14:25

Bezplatný internet u památek nebo třeba na zastávce autobusu. V Pardubickém kraji přibývají místa s veřejně přístupnými wi-fi sítěmi. Městům a obcím s jejich budováním pomáhají evropské peníze. To platí třeba i pro Slatiňany, kde bude možné brouzdat po internetu třeba i na plovárně.

Hlavní cíl je pokrýt místa, kde se pohybuje hodně lidí, kteří na nich tráví volný čas nebo musí čekat. Takže Slatiňany sestavily seznam jedenácti wi-fi bodů, kde jsou turisticky atraktivní památky jako hřebčín nebo muzeum Švýcárna, dále třeba Společenský dům, ale i městský úřad nebo autobusové zastávky na hlavním průjezdu městem. Všude tam bude internet zdarma dostupný.

Internet zdarma v desítkách měst

Stejnou cestou se vydala i další města, v našem regionu jich najdeme minimálně kolem dvaceti. Radnice využily nabídku evropské komise, která na pořízení technologie nabízela poukázku 15 tisíc EUR. Žádat bylo možné v několika vlnách, hotovo už má třeba Chrudim, Česká Třebová, uspěl třeba i Žamberk, Žichlínek nebo Seč. Čerstvou zkušenost má Třemošnice, tam je internet dostupný třeba na hradě Lichnice, v Berlově vápence, na stadionu nebo v galeriii.

Podmínek pro získání dotace je několik. Zásadní je výběr míst - tedy aby splňovala to, že se tam pohybuje dostatek lidí, kteří by mohli internet potřebovat. A podmínka přidělení peněz je i to, že systém musí fungovat aspoň tři roky, obce musí zajistit jeho provoz. To je třeba důvod, proč poukázku nakonec odmítl Heřmanův Městec. Podle radnice by byla údržba příliš drahá.

 

Spustit audio

Související