Městečko na dlani Ronov nad Doubravou

Ronov nad Doubravou má jen 1 700 obyvatel. Je ale známý díky poutím, mažoretkám, filmu Městečko nad dlani a kostelu svatého Vavřince. První písemná zmínka pochází z roku 1307. Chcete Ronov poznat lépe? Vydejte se tam s námi.

Malíř Antonín Chittussi

I když jeho jméno zní italsky, tak je Antonín Chittussi ronovským rodákem. Jeho dědeček ale opravdu pocházel ze slunné Itálie. Do Čech přišel v době napoleonských válek a začal tady prodávat ovoce ze své původní vlasti. Díky tomu si tady pořídil dům, kde vyrůstal i jeho vnuk, malíř Antonín Chittussi.

Pivovar Žlebské Chvalovice

Kousek nad Ronovem nad Doubravou leží vesnička Žlebské Chvalovice. I když má jen pár čísel popisných, tak v jednom z nich najdeme pivovar. Ten provozuje pan Jaroslav Kutílek, který nás zve k návštěvě.

Městečko na dlani

Při pohledu ze sousedního Bousova se Ronov nad Doubravou jeví jako městečko na dlani. A Městečko nad dlani je také název filmu z roku 1942, který se tady natáčel. Zatímco dnes si režiséři vybírají při castingu i komparzisty, tehdy dělal komparz skoro každý, kdo šel náhodou okolo.

Věžní hodiny

Kdy se mění čas z letního na zimní a obrácen, tak hodiny na věži kostela sv. Vavřince v Ronově nad Doubravou přestavují ručně. Na starosti to má pan Ladislav Procházka. Náš reportér se s ním, když se měnil čas, vydal posunout ručičky hodin.

autor: mkk
Spustit audio