MHD v Pardubicích mění odbavovací systém, staré karty přestanou platit

1. únor 2021 09:08

Autobusy a trolejbusy v Pardubicích budou mít nový odbavovací systém. Jeho instalace začne v únoru a potrvá do konce března. Umožní víc způsobů plateb jízdného než dosud, například kreditní kartou. Podnik odbavování cestujících mění po 16 letech.

Čtěte také

Majitelé Pardubických karet si musí do března vyměnit jízdní doklad za nový. Staré Pardubické karty, které lidé používají jako elektronickou peněženku, budou do konce března funkční po dobu výměny systému jen na starých odbavovacích zařízeních. Ve vozech, kde budou nová zařízení, si cestující s elektronickou peněženkou musí koupit papírovou jízdenku.

Jednorázová jízdenka za 16 korun bude přechodně přestupní a bude platná 45 minut. Variantou je, že si pravidelnější cestující koupí na přechodnou dobu časovou jízdenku, uvedla Malinská. Dopravní podnik lidem proto doporučuje, aby si co nejdřív vyměnili původní kartu za novou. Žádat mohou osobně na přepážce od pondělí, od 8. února v e-shopu.

Platební karta i karta ČD

Pro držitele časových jízdenek se během výměny systému nic nemění. Od dubna by ale také měli mít novou kartu. Moderní odbavovací systém umožní víc plateb. Nová Pardubická karta může být i nosičem časových kuponů Vydis. Kromě toho mohou lidé ve voze zaplatit jízdné platební kartou Visa a Mastercard a také z elektronické peněženky na In Kartě ČD a IREDO kartě.

Podrobnosti k výměně odbavovacího systému pardubické MHD

Zaplatit jízdenku bude možné také pomocí SMS a mobilní aplikací SEJF. „Mobilní aplikace bude sloužit jako úložiště virtuální časové jízdenky,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Pardubice Jitka Malinská.

Dopravní podnik také zprovozní nový e-shop. Lidé si v něm mohou koupit na Pardubickou kartu časovou jízdenku. Dřív museli chodit osobně na pobočku dopravního podniku. V e-shopu si mohou nově on-line i požádat o výrobu nové jízdní karty. „Jednotlivé funkce e-shopu se budou spouštět v únoru a březnu. První nové terminály budou nainstalovány do vozidel MHD v únoru a do konce března by jimi měla být vybavena všechna vozidla,“ řekla Malinská.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související