Milada táhne. Rozhlednu na Lichnici si přišlo prohlédnout už 6000 lidí

1. červen 2017

Návštěvnost Lichnice je rekordní, lidi zajímá hlavně nová rozhledna. Dělníci stavbu desetimetrové železné konstrukce dokončili v březnu. Jen za první měsíc hlavní sezóny si vstupenku koupilo už 6000 lidí.

Montáž železné konstrukce dokončila stavební firma v březnu. Přístupná je rozhledna od května, kdy na Lichnici začíná hlavní sezóna. A nástup je raketový.

Jen za poslední víkend kopec nad Třemošnicí vyšláplo 840 turistů. A nejsou to jen lidi ze vzdálenějších koutů kraje. Zbrusu nová věž zajímá i obyvatele nejbližších obcí, kteří Lichnici dobře znají a teď se na ni ze zvědavosti vracejí.

Roční návštěvnost zříceniny hradu je asi 20 000 lidí. Jen za první měsíc je limit splněný skoro ze třetiny. Hlavní důvod je podle kastelánky Ivany Matykové právě nová vyhlídka.

Čtěte také

Souvisí s tím ale i provozní potíže. Město Třemošnice, kterému Lichnice patří, muselo zajistit další průvodce. Potíže jsou také s parkováním pod hradem. Radnice tak znovu hledá místo pro další parkoviště.

Rozhledna Milada má matnou barvu, aby příliš nenarušovala ráz místa

Rozhledně dala jméno pověst

S nedalekým skalním útesem Dívčí kámen souvisí pověst o hradní panně Miladě. Jedné deštivé noci se jejímu otci splašil kůň s shodil ho ze skály. Milada toto místo proto začala z duše nenávidět. Na žádosti o sňatek odpovídala, že si za muže vezme toho rytíře, který se dokáže na osudném srázu třikrát s koněm otočit. Rytíři jeden po druhém při marných pokusech umírali, až se objevil jeden, kterému se díky démantovým podkovám podařilo na tvrdé a kluzké skále udržet. Vytáhl poté z toulce šíp a kruté Miladě ho poslal přímo do srdce. To bylo naposledy, kdy rytíře někdo spatřil. Příznačné je, že i návštěvníci se při výstupu po vřetenovém schodišti musí třikrát otočit, než se na vrchol Milady dostanou.

autoři: pta , kop
Spustit audio