Pardubická nemocnice se po 20 letech dočkala nového pavilonu

24. březen 2015

Po 20 letech má pardubická nemocnice nový multioborový pavilon. Od roku 1996, kdy otevírala budovu pro úrazovou chirurgii, se domy v areálu dočkaly jen větších či menších rekonstrukcí.

Nový pavilon za téměř 200 miliónů korun postavil Pardubický kraj díky evropským dotacím. Zatím je ale prázdný, bez lékařů i pacientů.

„Tady ještě v podstatě ten prostor není vybaven. My tady ještě řešíme takové detaily jako vybavení toho personálu, aby měl kde pracovat,“ ukazuje primář infekčního oddělení Petr Knížek místnost pro první izolaci nakažených pacientů. Ti se do čtvrtého patra vyvezou speciálně označeným výtahem, aby nenakazili ostatní pacienty.

Čtěte také

V nižších patrech multioborového pavilonu je totiž zubní pohotovost, stomatochirurgie a plicní oddělení. Ideálně by přitom měla mít infekce vlastní budovu, aby nemohlo dojít k přenášení nemocí. „Je to kompromisní řešení, protože stávající budova infekčního oddělení je provozně nevyhovující,“ dodává Knížek.

Podle generálního ředitele nemocnic Tomáše Gottvalda schválila umístění infekčního oddělení do multioborového pavilonu krajská hygiena: „Od toho nejvyššího patra, kde by měli být ti pacienti nejinfekčnější, jak se bude klesat s výškou, tak ta infekčnost pacientů by měla být nižší. I pacienti plicního oddělení jsou pacienti infekční.“

V prvním patře a v suterénu jsou zubní ambulance a operační sály stomatologů. Jenže pacienti těchto oddělení v nové budově ležet nebudou. Další lůžka se sem totiž nevešla. Zřízenci tak budou lidi po zákroku dál převážet na ORL.

Další stavbou bude budova centrálního příjmu

„Na tuto výstavbu by měla navázat další výstavba centrálního příjmu, lůžkového traktu, operačních sálů, ambulantní části. Areál by se měl sjednotit páteřní chodbou,“ vysvětluje architekt Jan Žlábek, autor plánu rozvoje nemocničního areálu.

Jednotlivé obory by měly v novém pavilonu zůstat minimálně pět let. Do budoucna se ale možná přestěhují podle toho, jak bude kraj postupně modernizovat areál nemocnice.

Multioborvý pavilon - vnitřek

„My nyní budeme připravovat stavbu centrálního příjmu, ale to je akce za půl miliardy až miliardu,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Teď ale lékaře a sestry čeká velké stěhování do nového. Pavilon je zatím prázdný, protože kvůli problémům při výběrovém řízení tam ještě nejsou telefony.

„Předpokládáme i po domluvě s vítězným dodavatelem telefonní techniky, že v týdnu po Velikonocích, to znamená na začátku dubna, bychom postupně ta oddělení začali stěhovat,“ dodává Gottvald.

V druhé polovině dubna by tak v multioborovém pavilonu mohla fungovat všechna oddělení.

autor: ZAL
Spustit audio