Ministerstvo povolilo druhou kolej. Mezi Opatovicemi a Hradcem má být za 5 let

31. červenec 2018 08:10

Pardubice a Hradec Králové spojí druhá kolej. Železničáři získali od Ministerstva životního prostředí povolení na poslední část plánovaného zdvoukolejnění trati. Vlaky by pak mezi městy měly jezdit rychleji a taky by jich mělo být víc.

Železničáři získali kladný posudek EIA, který řeší vliv stavby na životní prostředí. Týká se to úseku z Opatovic do Hradce Králové a součástí stavby by mělo být 13 kilometrů kolejí, rekonstrukce a vylepšení 13 přejezdů, 4 nové mosty, nová zastávka Březhrad a také rekonstrukce hlavního nádraží v Hradci Králové. Nová trať umožní rychlost až 160 kilometrů v hodině.

Prostřední část je hotová

Prostřední část v úseku Opatovice – Stéblová už je hotová. Stavba druhé koleje skončila před třemi lety a stála jednu miliardu korun. Správa železniční dopravní cesty připravuje i poslední kus, který zbývá, tedy Pardubice - Rosice - Stéblová.

Vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem zrychlí díky další koleji

03239317.jpeg

Železniční spojení z Pardubic do Hradce Králové je blíže velkému zlepšení. Rozšíření železniční trati mezi Pardubicemi a Stéblovou na dvě koleje získalo podle serveru E15 kladné stanovisko o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Výši investice odhaduje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na téměř 1,7 miliardy korun.

Na ten už má povolení od podzimu a čeká na souhlas Centrální komise Ministerstva dopravy. Zdvoukolejnění a další úpravy tohoto úseky by měly stát asi dvě miliardy korun.

Úsek mezi Opatovicemi a Hradcem Králové by se měl začít stavět v roce 2021 a práce by měly skončit o dva roky později. U pardubické části je termín zahájení prací stanovený na jaro 2022. Kompletně celá trasa Pardubice-Hradec by měla být hotová přibližně za šest let. Aspoň takový je plán železničářů.

Spustit audio