Ministerstvo životního prostředí zamítlo zprovoznění spalovny v Rybitví

10. březen 2022 12:11

Obnovení spalovny průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic se odkládá. Ministerstvo životního prostředí totiž zamítlo žádost o ekologický posudek EIA a dokumentaci vrátilo odpadové firmě AVE zpět k přepracování.

Situace se v podstatě opakuje pravidelně už víc než 15 let. Společnost AVE o vydání kladného posudku vlivu záměru na životní prostředí žádá pravidelně. Zatím nikdy ale u ministerstva životního prostředí neuspěla. Pokaždé resort firmě vrátil dokumentaci s připomínkami zpět k přepracování.

To znamená, že až AVE podklady znovu upraví a požádá o posouzení, tak se bude celý proces opakovat, a to včetně veřejného projednávání, o které je vždy mezi veřejností velký zájem. Odpor proti záměru je totiž silný.

Zpět na začátek

Definitivní zamítnutí spalovny současné rozhodnutí neznamená. Jen se tím celý proces vrací na úplný začátek do bodu, na kterém je zhruba od roku 2006. Firma AVE totiž pořád může dosáhnout svého. Pokaždé, když neuspěje, tak dokumentaci podle připomínek přepracuje - tedy zdokonalí, aby měla šanci uspět.

Náměstek pardubického primátora Jan Nadrchal (ANO) proto upozorňuje, že jednoho dne může být dokumentace na takové úrovni, že legislativní požadavky splní a ministerstvo dá záměru v uvozovkách zelenou: „Samozřejmě je to dočasné řešení, protože oni opět tím dostanou další náboj k tomu, jak tu dokumentaci vyprecizovat, a podají to znovu.“

Firma areál prodat nechce

Jan Nadrchal pak také řekl, že město chce s firmou AVE jednat o možném odkupu areálu. Tuto možnost město mělo v roce 2017, ale tehdy na to zastupitelé neuvolnili peníze. Nicméně zhruba před měsícem se společnost AVE vyjádřila, že o prodeji nevyužívané spalovny neuvažuje.

Podle veřejně dostupných dokumentů ministerstvo záměr zamítlo zejména kvůli nedostatečnému vyhodnocení vlivu na zdraví lidí v okolí, pak také na stres, který může záměr u obyvatel vyvolat.

Problémem bylo také mísení zpracovávaných materiálů a svou roli hrál už zmíněný odpor veřejnosti. Proti záměru dlouhodobě protestují i samosprávy v okolí. Kromě obce Rybitví také město Pardubice i Pardubický kraj. Společnost AVE se nicméně vyjádřila, že dokumentaci přepracuje a horizontu několika týdnů požádá o posudek znovu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související