Mírná zima přála klíšťatům. Jak se jim vyhnout?

28. březen 2014

Byla teplá zima a s ní se zvyšuje i výskyt klíšťat. A ta na nás mohou přenést závažná onemocnění – lymeskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu.

Právě teď je vhodná doba na očkování a dokoupení vhodných repelentů. Jak se chránit před tímto parazitem a jak ho správně odstranit, ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice poradil MUDr. Roman Chlíbek.

Klíště je potřeba co nejrychleji odstranit. Dřív, než začneme s klíštětem jakkoliv manipulovat, postižené místo vydezinfikujeme. Potom si vezmeme pinzetu nebo kleštičky přímo na odstraňování klíšťat. Nikdy nebereme klíště do holých prstů, protože když ho rozmáčkneme, potřísníme se jeho slinami. A pokud máme někde porušenou kůži, může se nám do těla dostat nebezpečný virus.

"Odstraníme ho viklavým pohybem za současného tahu. A je úplně jedno, jakým směrem. Protože ten sací orgán má vzhled jakési harpuny se zpětnými háčky. Nejde o točivý pohyb. Po vyjmutí klíštěte místo znovu vydezinfikujeme," radí profesor MUDr. Roman Chlíbek z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Pokud se vám náhodou stane, že kousek klíštěte v kůži zůstane, odstraňte ho. A jestli se v následujících dnech objeví zarudnutí, jděte raději k lékaři.

autor: PRO
Spustit audio