Místo cestovní kanceláře si poskládejte dovolenou snů podle sebe

5. červen 2019

Skvělá cena vaší dovolené může začít už při nákupu online letenek. Díky spoustě vyhledávačů na internetu procestujete spousty míst za méně peněz.

Markéta Horáková a Jiří Sýkora si už jako studenti na vysoké škole vyhledávali takové typy výletů, aby poznali co nejvíce destinací a co nejméně za to utratili. „Stále jsme nemohli najít vyhledávač, který by nám vše poskládal přesně tak, jak bychom potřebovali. Tak jsme založili svůj vlastní Flightics. Teď už tedy nemusíme skládat den po dni a letenku po letence k sobě, abychom si vytvořili takzvaný eurotrip,“ vysvětluje Markéta Horáková.

Výhody online letenek

Počet lidí kupujících si letenky přes internet stále stoupá. Jedním klikem se dostanete na kterékoliv místo na světě a ještě ušetříte. Letenka přes internet bývá zpravidla cenově nejvýhodnější. Do ceny se totiž promítají  úspory, které cestovní agentury ušetří za kanceláře, zaměstnance a podobně.

„Cestovní kanceláře musí mít služby naceněné hodně dopředu, často ceny uvádějí i na vytištěných letácích, takže nemůžou je měnit ze dne na den. Kdežto na online vyhledávačích vidíte vždy aktuální, zpravidla konečnou částku. Někdy se ale stává, že i tyto sumy se mohou každou minutu změnit. Často to takhle dělají hlavně nízkonákladové letecké společnosti. Kalkulace cen je ovlivněna tím, jak je naplněné letadlo, kolik času zbývá do odletu, nebo jestli se v dané destinaci nehraje zrovna významný fotbalový zápas,“ popisuje z praxe Jiří Sýkora.

Kamkoliv si zamanete

S letenkami online už se dostanete do všech koutů světa. Víkendový výlet, nebo měsíční dovolenou si můžete naklikat a skombinovat přesně na klíč, jak se vám to líbí. „Je tu možnost nastavit si, že pár dní budete u moře na Maltě, Ibize, v Alicante a pak si odskočíte do Říma, Neapole i Milána. Těch kombinací jak si poskládat svůj vlastní trip, je mnoho. Tímto stylem jde poznávat všechna evropská města postupně, klidně měsíc vkuse,“ říká s úsměvem Markéta Horáková.

Kdyby si člověk dal tu práci a prošel všechny kombinace vyhovující zadání, mohl by dojít třeba až k milionu možností. Zatím ale tak velký datový prostor, kam by se to dalo uložit, neexistuje.

Aby se dovolená neprodražila

Je třeba si uvědomit, že v ceně online letenek není zahrnuto zdravotní, úrazové ani jiné podobné pojištění. Při výběru místa příletu si také zjistěte, za jak dlouho a za kolik se z letiště dostanete do vaší cílové destinace.

Pardubičtí studenti vymysleli unikátní vyhledávač levných letenek

Vyhledávač levných letenek

Původně to byla diplomová práce, dnes pomáhá lidem létat po Evropě. Díky vyhledávači Flightics můžete procestovat víc míst za míň peněz. Navíc umí pracovat s dobou pobytu v dané destinaci.

To že máte levnou letenku, neznamená, že v místě vašeho pobytu bude levné ubytování. Budete-li se stravovat v místních restauracích, na internetu si předem najděte recenze ostatních uživatelů a průměrné ceny. Řada restaurací vám prodá pizzu a hamburgery za hubičku, ale pití už dostanete za trojnásobnou cenu.

V ceně online letenky je zahrnutý poplatek jen za příruční zavazadlo, nikoliv za dvacetikilový kufr. Letištní poplatky jsou pohyblivou součástí ceny letenky. Je to suma, kterou platíte každému letišti za zajištění služeb při odletu a po příletu. Ceny letištních poplatků se liší v závislosti na tom, jaké letiště využijete. „Nepočítejte s tím, že automaticky budete v letadle sedět vedle sebe. I za to si dnes u některých aerolinek připlácíte,“ připomíná paní Markéta.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související