Místo evangelické školy muzeum motorek. Ve Svratouchu parkuje 50 historických strojů

31. květen 2017
Česko – země neznámá

V samém srdci Žďárských vrchů leží obec Svratouch. Tradičně tam turisty láká krásná příroda, blízké vrcholy kopců jako třeba Devět skal nebo Žákova hora. A míří tam i příznivci motocyklů. Ve Svratouchu totiž loni v létě vznikla nová expozice historických motocyklů, a to v prostorách bývalé evangelické školy.

Zděný venkovský dům byl postavený v roce 1863, od roku 1958 je památkově chráněný, naposledy fungoval jako knihovna. Památku v roce 2007 získala obec Svratouch do svého vlastnictví a hledala pro ni další využití. Nabízela se možnost otevřít dům znovu lidem jako galerii nebo muzeum řemesel. To ale funguje v sousední Svratce, a tak se radní dohodli s místním sběratelem historických motocyklů Pavlem Šillerem.

Muzeum má tři oddělené expozice. Už při vstupu do dlouhé středové chodby se vám pár motorek bude vznášet nad hlavou. „Do chodby jsme umístili ty nejlehčí exponáty, tedy mopedy, kterým se často říkalo kozí dech,“ vysvětluje Pavel Šiller a ukazuje na legendární moped Stadion S11.

Expozice zahraničních motocyklů

Muzeum historických motocyklů ve Svratouchu bylo otevřeno v červenci 2016. Většinu z 50 exponátů tvoří zahraniční stroje, což je hlavní odlišnost od ostatních podobných expozic v Česku. Většinou se totiž zaměřují na motorky československé výroby. Součástí expozice zahraničních motocyklů jsou předválečné značky Ariel z 30. let, Douglasy, dánský motocykl značky Nimbus a německé předválečné motorky BMW.

Anglický motocykl Triumpf 6T Thunderbird z roku 1953

Pavel Šiller se jako sběratel věnuje především anglickým motocyklům. „Stroje, které návštěvníci uvidí v kolekci britských motorek, jsou sice vyrobené v Anglii, ale pocházejí ze severských zemí, především z Dánska a Švédska. Na svých cestách za motorkami směřuji právě tam, protože veteráni jsou tam cenově dostupnější,“ říká Pavel Šiller.

Mezi klenoty jeho sbírky patří motocykl Ariel z roku 1931. Kdysi na něm jeden závodník absolvoval skandinávskou rallye, a protože měl kvůli chladu sedačku obalenou kožešinou, vystavil sběratel stroj v podobě, v jaké kdysi jezdil.

V expozici návštěvníci uvidí i legendární motocykl Ariel 500 OHV Red Haunter (Rudý lovec) z roku 1934. Tyto motocykly patřily k nejdokonalejším britským jednoválcům své doby. Byly navrženy jako silniční stroje, měly ale úspěch také ve všech formách terénního motocyklového sportu.

Unikátní kousky ale najdete i v expozici tuzemských motocyklů. Nejstarším je Praga BD 500 z roku 1929, zaujme určitě také kolekce předválečných strojů značky Jawa. Všechny exponáty jsou funkční a pocházejí ze sbírek několika motoristických nadšenců. Do budoucna by se muzeum mělo ještě rozšiřovat, nabízí se k tomu velké půdní prostory někdejší evangelické školy.

autor: BRA
Spustit audio