Místo šunkafleků si zapečte těstoviny s tuňákem. Získáte si srdce a žaludky dětí i dospělých

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. Vrstvit je můžete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, bešamelem i různými druhy sýra. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit sýr.

Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkafleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc.

Jde o Ideální typ pokrmu, pokud máte nakrmit víc lidí najednou. Výhodou je krásné prolnutí chutí díky tomu, že se všechny ingredience pečou dohromady.

Oblíbeným základem pro zapečená jídla jsou těstoviny různých tvarů, které lze proložit dalšími surovinami a zapéct dokřupava.

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům

Suroviny: 500 g těstovin penne, 2 x 180 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 3 x 400 g konzerva krájených rajčat, olivový olej, 1 cibule, 4 stroužky česneku, svazek čerstvé bazalky, sůl a čerstvě mletý pepř, 250 g ementálu

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli, trvá to asi 5 minut. Pak přidejte česnek a míchejte další 2 minuty. Zapněte plotýnku na maximum a vlijte rajčata. Přidejte většinu bazalky (pár lístků nechte na ozdobu), stáhněte oheň a vařte 20 minut.
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Slijte je těsně před tím, než budou uvařené, dojdou v troubě. Slijte tekutinu z tuňáka a vmíchejte ho do rajčatové omáčky, osolte ho špetkou soli a zlehka opepřete. Pak vmíchejte scezené těstoviny a vše přesuňte do zapékací mísy. Posypte sýrem, ozdobte lístky bazalky a zapékejte 15-20 minut. Před podáváním nechte 5 minut stát. Podávejte s okurkovou limonádou a salátem ze zelených lístků.

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka