Místo vaření piva polyfunkční domy. Bývalý pivovar v Lanškrouně čeká bourání

10. červen 2021

V Lanškrouně pivovar fungoval až do roku 1998. Zhruba před rokem o areál projevil zájem soukromý investor, který chce na jeho místě postavit nové polyfunkční domy.

Pivovar v Lanškrouně vznikl pravděpodobně v roce 1629 a fungoval až do roku 1998, kdy ho v konkurzu odkoupilo město. Zhruba před rokem o areál projevil zájem soukromý investor, který chce na jeho místě postavit nové polyfunkční domy.

Se zástupcem investorské firmy Rubenem Maradou jsme přišli do druhého patra objektu bývalé sladovny a to, že se tady vařilo pivo, je patrné, protože na zemi je ještě zrní a pozůstatky chmele. A hlavně když jdeme dál, uvidíme dvě obrovské měděné kádě.

To všechno připomíná, že tu pivovarnictví fungovalo, ale má se to do budoucna změnit v úplně nový prostor. „Tuhle budovu čeká zbourání, doufejme, že se nám podaří zachovat některé prvky stávající architektury jako pozůstatek. Klenby ze sklepů a trámoví z horních dvou pater. Měly by na tom místě vyrůst dva nové polyfunkční domy.“

Bydlení i komerční využití

Přední část budovy fungovala jako administrativní budova, zadní část jako technologie a ve dvou horních patrech byla sušárna chmele, pšenice a žita.

Bourat se bude i další objekt. Do prostoru bývalých ležáckých sklepů se nedostaneme, ty jsou ve špatném statickém stavu. Přesunuli jsme se do bývalé expediční části objektu a na podlaze jsou vyrytá kola. „Jsou to kola v průměru hliníkového sudu a za ta století tu nechaly pozůstatky v podlaze. Je to od toho, jak se se sudy točilo a nakládaly se do vozu, tak udělaly díry v podlaze,“ vysvětluje Marada.

Po zbourání dalšího objektu se na jeho místě postaví polyfunkční dům. „Ve dvou patrech komerce, v dalších dvou až třech bydlení,“ říká Ruben Marada.

Podle odhadů investora by nové budovy na místě bývalé sladovny mohly vzniknout do dvou let a na místě ležáckých sklepů poté.

Spustit audio

Související