Místo za katedrou vyměnil za štětec a barvy. Libor Škrlík zdobí stěny dětských nemocnic

20. říjen 2022

Libor Škrlík je vystudovaný učitel, pedagogickou kariéru ale po pár letech opustil a místo toho se začal věnovat svému velkému koníčku. A tím vždy bylo malování.

Jeho první dílo vznikalo ještě v době, kdy učil. „Oslovila mě známá, jestli bych jim nepomohl vyzdobit chrudimské dětské oddělení v nemocnici, tak jsem tam chodil o víkendech a maloval. Bylo fajn, že se to dělalo za provozu, takže jsem měl okamžitou zpětnou vazbu. Od dětí, od lékařů, od sestřiček, od rodičů. Zkrátka od všech, které to zajímalo,“ popisuje vznik svého prvního nemocničního projektu Libor Škrlík.  

Výtvarníkovo dílo následně zaujalo herečku Zdeňku Žádníkovou, která na podporu veselejších dětských nemocnic založila nadační fond. Díky němu už Libor Škrlík vyzdobil stovky stěn dětských ordinací, čekáren a oddělení. A každá malba je originál, neexistují dvě stejné stěny. Na kontě má třeba taky malby policejní výslechové místnosti pro děti v Pardubicích.

Aktuálně pracuje na výzdobě pro dospělé - na oddělení následné péče v Opavě. To je práce na několik měsíců. „Musím na místo několikrát dojet, obhlédnout situaci, načerpat inspiraci a také s místními probrat, co na malbách zachytím,“ vysvětluje Libor Škrlík.

Chtěl animovat večerníček

Jeho dětským snem byl večerníček. „Několikrát jsem se o to pokoušel, nemyslete si, že bych to napoprvé vzdal. Ale už se to nepovedlo tolikrát, navíc doba se posunula úplně někam jinam… Lidi chtějí 3D animace, je to celé takové svižnější. Kromě toho mám teď nasmlouvanou jinou práci na dva roky dopředu,“ vypočítává Libor Škrlík důvody. Jeho večerníček tak zkrátka zůstane zavřený v pomyslném šuplíku nikdy nerealizovaných projektů.

Jeho úspěchy v kariéře zaznamenalo také vedení Chrudimi, protože za rok 2021 získal ocenění Osobnost města Chrudim. Na počest toho uspořádal Libor Škrlík výstavu svých děl a také koncert Zdeňky Žádníkové a Jaroslava Svěceného. Obě akce se uskuteční v Chrudimi 29. října 2022.

Spustit audio

Související