Mladá krasobruslařka si zvyká na zájem. Na tréninku má často houfy kluků

7. duben 2017

K velké kariéře našlápla v patnácti letech Nikola Rychtaříková z Pardubic. V kategorii žaček při nedávném mistrovství republiky suverénně porazila konkurenci. Krasobruslení se chce dál věnovat a myslí dokonce i na profesionální dráhu.

„Mamka s taťkou chtěli, abych se naučila bruslit. Ale pak mě přijali do týmu a začalo to. Vůbec jsem nečekala, že se dostanu tak daleko,“ přiznává.

Pokračování kariéry

Přechod mezi juniorky by Nikola podle své trenérky Olgy Holubíkové měla zvládnout: „Má výkonnost na úrovni juniorek. S přechodem nebude mít problém. Puberta pomalu odchází a mělo by to být v pořádku. Během ní jsme měli dost často rozpory. Tvrdila mně, že to, co po ní chci, je proti fyzikálním zákonům. Pak došla k názoru, že mám pravdu.“

Předpoklady k úspěchům prý u této naděje jsou, ale další vývoj záleží na ní. „Skluz na ledě, tedy dobré bruslení, odrazové schopnosti, inteligence, to všechno má. Hlava se nedá vypnout a jet jen tak. Musí se o tom přemýšlet,“ říká Holubíková.

Nikola Rychtaříková s trenérkou Olgou Holubíkovou

Ona sama si víc než úspěchu na mistrovství republiky váží zisku prvního místa v Českém poháru. Protože ho tvoří několik závodů, jde o odraz celé sezóny.

Žádný strach ze slávy

Na poháry už má Nikola Rychtaříková poličku. „Vážím si jich. Krasobruslení je pro mě důležité. Teď mě čekají i přijímací zkoušky na střední školu. Hlásím se na sportovní gymnázium. Tento rok tedy začal docela hekticky.“

Tréninky vycházející hvězdy budí pozornost. Zimní stadion bývá zaplněný hokejisty a trenérka je občas musí od plexiskla odhánět pryč, aby její svěřenkyni nerozptylovali.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.