Mladoňovice recyklují: Ze dvou starých trafostanic vzniká nová kaple

16. červen 2015

V Mladoňovicích na Chrudimsku začala proměna staré trafostanice na kapličku. Na stavbu se skládali lidé, kteří ve vesnici žijí, někteří dokonce chodí pomáhat řemeslníkům.

Místní recyklují hned dvakrát - přeměňují trafostanici na kapli a používají cihly z další vyřazené rozvodny. Až proměna skončí, nastěhují se do vesnice strážní andělé - právě jim totiž chce obec stavbu zasvětit.

Vyřazená trafostanice v Mladoňovicích - Deblově byla dříve k ničemu. Obec původně chtěla nevzhledný zchátralý domek nechat zbourat, nakonec ale vymysleli jiný způsob. Dostavět základy, do patra přistavět zvonici a do nové kaple nastěhovat strážné anděly. Ty totiž potřebuje úplně každý, věřící i ateisté.

Na stavbu se skládají lidé přímo z vesnice, jejich kamarádi a známí. Další chodí ve svém volnu na brigádu a pomáhají řemeslníkům. Pracují zadarmo, jen pro dobrý pocit.

Za různá povolení a přípojky už Mladoňovice zaplatily sto tisíc korun, dalších 160 tisíc poslali na konto dárci. Na hrubou stavbu to zatím stačí.

Bývalá trafostanice v Deblově se změní na kapličku

Na oprýskaném objektu teď zedníci budují budoucí zvonici. Nepoužívají nové cihly, ale recyklované. Materiál pochází z jiné trafostanici, která stála o několik kilometrů dál. Ze dvou starých vyřazených tak bude jedna zbrusu nová - kaple.

Čtěte také

Proměna skončí v ideálním případě příští rok. Den andělů strážných připadá na druhého října. Tehdy by se také mohl poprvé rozeznít zvon na nové kapličce.

autor: kop
Spustit audio