Mohutným stromům ve slatiňanské Kaštance zbývají poslední měsíce. Na podzim desítky z nich dřevorubci pokácejí

23. červen 2020 11:30

Slatiňany přijdou o kus Kaštanky. Alej mohutných stromů lemuje silnici kolem hřebčína a zámeckého parku. Přestárlé jírovce ale znamenají riziko. Stromy, které byly v nejhorším stavu, už dřevorubci pokáceli. A do aleje se vrátí už za pár měsíců.

V květnu už arboristé ořezávali větve a zajišťovali stromy, u kterých existuje riziko, že by se mohly rozlomit a spadnout na silnici, kudy jednak jezdí auta, ale hlavně chodí hodně turistů. To byl ale jen mezikrok, který má stromům získat trochu času. Kaštanka je ale přestárlá, je zachycená na historických plánech starých víc než 150 let. A s tím souvisí i to, že stromy začínají být pro lidi nebezpečné.

Čtěte také

Zásadnější řez ale teprve přijde. Bude to první etapa obnovy aleje, která zahrnuje i kácení. Slatiňany už předloni musely zaplatit nultou etapu, kdy nechaly odstranit asi dvacet stromů, které na tom byly nejhůř. Tentokrát se arboristé zaměří na horní úsek aleje, od zámecké branky klapačky ke starému knížecímu vodovodu. K zemi půjde třicet stromů, odstranit bude potřeba asi padesát pařezů. Tím vznikne místo pro náhradní výsadbu.

Kácení by mělo začít v září. Termíny není jednoduché naplánovat, protože v aleji žije několik chráněných živočichů a práce je nesmí ohrozit. Kácet je tak možné v období od půlky září do půlky listopadu. A přísnější jsou i pravidla pro to, co se bude sázet. V tomto úseku by to měly být zase jírovce, které tvoří páteř Kaštanky. A mělo by jich být skoro 50. To je ale pořád jen začátek. V následujících letech budou další etapy a celková obměna aleje.

Spustit audio

Související