Zámecký areál ve Slatiňanech se proměnil. Čím vás okouzlí jeho zahrada a expozice?

31. květen 2020

Slatiňanský zámek prošel největší rekonstrukcí za posledních 120 let. Na návštěvníky čeká spousta novinek, a to jak ve venkovním areálu, tak i v zámecké expozici.   

Zámecký areál ve Slatiňanech je skutečně výjimečná kulturní památka. Objekt zámku, drobná stavení v jeho zahradě, přiléhající park s oborou i historické stáje tvoří harmonický celek. Knížecí rod Auerpergů měl vše dokonale promyšlené. Ve Slatiňanech Auerspergové zanechali nejsilnější stopu, kterou ucítíte na každém kroku.

Pohled na jezírko v zahradě slatiňanského zámku

To, co odlišuje slatiňanský zámek od podobných památek, je jeho věrohodnost. V interiérech zůstal původní mobiliář a dokonale se zachovalo i technické zázemí zámku, jako například zámecká kuchyně, umývárna nádobí, ledárna, kotelna anebo historická koupelna. A tak má při prohlídce většina návštěvníků pocit, jako by zámek jeho majitelé právě opustili.

Změny v zámecké zahradě

Rozsáhlá rekonstrukce zámku trvala tři roky, s přípravami téměř sedm let. „Je to návrat k období, kdy zámek prožíval svoji renesanci, kdy se stal milovaným rodinným sídlem,“ vysvětluje kastelán Jaroslav Bušta. „Právě na tuto etapu jsme se zaměřili. Zahrada u zámku byla vždy soukromá a také park v její blízkosti, v době, kdy zámek patřil původním majitelům, fungoval ve zvláštním režimu, na noc se zamykal. Park zůstává i teď pro návštěvníky Slatiňan přístupný, vstup do zámecké zahrady je nově zpoplatněný.“

Návrat k novému rozdělení areálu vychází z několika důvodů. „Tím hlavním je ochrana areálu, protože tu docházelo k velkému vandalismu. Jednou jsem byl dokonce osobně hasit areál Dětského hospodářství, mobiliář zahrady byl často zdemolovaný. Proto jsme se rozhodli vybírat symbolické vstupné,“ dodává kastelán zámku.

V areálu zahrady je nový mobiliář. Typy laviček jsou identické s historickými lavičkami z doby Auerspergů, podařilo opravit a vybudovat nové cesty, na nichž najdete i nové ukazatele směrů. Novou podobu získalo i historické jezírko, které se muselo celé vybagrovat a zajistit hydroizolační fólií.

Novou podobu získalo také unikátní dětské hospodářství. Jde o soubor čtyř dřevěných staveb ve zmenšeném měřítku. V osmdesátých až devadesátých letech 19. století je pro své děti nechal postavit kníže František Josef z Auerspergu. Se svoji manželkou Vilemínou totiž dbali na správnou výchovu dětí a chtěli je naučit správně hospodařit.

Opravené dětské hospodářství

Hlavní roubený objekt dětského hospodářství je přístupný, lidé mohou nahlédnout do dvou hlavních místností, zařízených několika kusy původního nábytku a doplněných řadou drobností. Součástí dětského areálu se také nově stala voliéra s pávy.

Návštěvnické okruhy

Na slatiňanském zámku teď můžete absolvovat dva základní okruhy, od začátku prázdnin bude zpřístupněný i okruh, který vás zavede do technického a hospodářského zázemí zámku. Chodby zámku získaly svoji původní barevnost a největší změnou je i nový vstup do zámku, kde vzniklo návštěvnické bezbariérové centrum.

Prohlídka expozice vás zavede nejen do slavnostního přijímacího pokoje, ale zejména do soukromých prostor, ložnic i dětských pokojů malých Auerpergů. Velmi půvabný je například pokoj prince Vincenta, který zbožňoval koně, a tak je veškerá výbava pokoje, včetně nábytku, spojena právě s touto tématikou. Původní historické vybavení má i pokoj princezny Charlotty, odkud vedou dveře do zámecké učebny, kde kdysi skutečně probíhala domácí výuka.

Zákoutí s loveckou fontánkou na nádvoří zámku

První zmínka o slatiňanském zámku, tehdy samozřejmě ještě tvrzi, pochází z druhé poloviny 14. století.  Od konce 16. století se na zámku vystřídaly desítky majitelů.  V roce 1732 zámek koupil Josef František, hrabě ze Schönfeldu a sňatkem jeho dcery pak zámek přešel do vlastnictví Auerspergů. V roce 1878 se kníže František Josef Auersperg oženil a Vilemínou Kinskou. Společně si nechali zámek přestavět na moderní sídlo. Rodině Auerspergů zámek patřil do roku 1942, po tři roky ho vlastnil J.F. Trauttmansdorff. V roce 1945 byl zámek vyvlastněn.

autor: BRA
Spustit audio