Moje básničky leží v šuplíku. Zato kuchařka jde na dračku, říká spisovatelka

12. listopad 2021

Čtenáři momentálně vyhledávají spíše pohodové knihy. Depresivní a náročné čtivo podle spisovatelky Danky Šárkové na odbyt příliš nejde. Je to zřejmě dané vývojem ve společnosti.

„Když přijedu někam na besedu, všechny zajímá moje Krkonošská kuchařka nebo jednoduché povídky Vánoční svařáček pro duši, a další. A když nabídnu svoje vážnější knihy Světlo a tma nebo Ukradené dětství Kamily, lidé je přehlédnou a raději sáhnou po těch pohodovkách nebo po receptech,“ hodnotí spisovatelka.

Krkonoše z drsnějšího úhlu

Spisovatelka Danka Šárková velmi ráda cestuje. Se svým přítelem procestovala s batohem na zádech Afriku a jihovýchod Asie. Díky zážitkům s místními obyvateli má nová témata do svých knih.

„V luxusním resortu tu zemi nepoznáte. Pokud si nejedete vyloženě odpočinout a dobře se najíst, poznávejte místní komunitu, nasedněte do autobusu s domorodci, navštivte jejich domovy,“ říká spisovatelka a přiznává, že v současné době, kdy není možné tolik cestovat, hledá inspiraci v Krkonoších, kde žije.

Momentálně tvoří knihu, která připomene Krkonoše z jiného úhlu pohledu. „Krkonoše nejsou jen o tom, že si večer užíváte wellness a přes den se proháníte na sjezdovce. Píšu knihu o tom, jak to v Krkonoších měli naši předkové těžké. Zjišťuji, že život před sto lety tam byl opravdu velmi drsný. Podobně, jako je to dodnes v některých chudých zemích světa, které jsem navštívila.“

Benecko umí ukázat sílu hor

Klínové boudy v Krkonoších, krajina pod Luční boudou, Sněžné jámy, Kotelní jámy, Obří důl, to jsou podle Danky Šárkové ta pravá místa, která ukazují sílu Krkonoš.

„Pokud byste ale přece jen dali přednost pohádce před drsnou realitou, zkuste novinku Alenka, Krakonoš a Vánoce. Knížku jsem sice psala pro děti, ale vyměnit občas realitu za pohádku potřebujeme i my, dospělí,“ uzavírá spisovatelka Danka Šárková.

Spustit audio

Související