Jak se dřív vařilo v Krkonoších? Vyzkoušejte Hladkou Ančku nebo cukroví, které voní masem

23. březen 2021

Sejkory, lepenice, kucmoch, flejšky nebo klouzáky, to všechno jsou tradiční jídla, která pocházejí z Krkonoš. Spisovatelka Danka Šárková tyto recepty získala od zkušených hospodyněk ze západních Krkonoš. A protože v současné době nemůže dělat svou běžnou práci, rozhodla se vydat Krkonošskou kuchařku.

„Ve druhé vlně koronaviru jsem přišla o práci nejen já, ale i můj přítel, který v Krkonoších provozuje restauraci, i moje kamarádka fotografka. Tak jsme se všichni tři spojili, já jsem obešla své známé v západních Krkonoších a sepsala několik desítek receptů. S přítelem jsme postupně všechny recepty vyzkoušeli a kamarádka fotografka naše dílo nafotila. A kuchařka byla na světě,“ říká autorka Danka Šárková.

Tři krkonošské recepty jsme vybrali a v přímém přenosu pro Radioporadnu Českého rozhlasu Pardubice uvařili. Začali jsme polévkou, která se jmenuje Hladká Ančka. Hlavní surovinou jsou brambory, stejně jako u většiny dalších jídel pocházejících z chudého horského kraje. 

Vyzkoušeli jsme také Krkonošské kuře s místním červeným kysaným zelím. A na závěr jsme upekli cukroví, které je podle přítele Danky Šárkové jediným cukrovím, ve kterém je cítit maso. Těsto totiž tvoří mleté škvarky. Tady jsou recepty:

Polévka Hladká Ančka

Polévka Hladká Ančka
Ingredience
  • 3 brambory
  • 500 ml vody nebo vývaru
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř
  • dvě lžíce octa
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • vejce
  • mouka (může být a nemusí)

Postup: Oškrabané a na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do vody nebo do vývaru společně s novým kořením, bobkovým listem, octem a celým pepřem. Jakmile jsou brambory uvařené, vyjmeme koření a přidáme smetanu.

Do smetany můžeme zamíchat lžíci hladké mouky a tím polévku zahustit, i když mouka není součástí tradičního receptu. Brambory by měly být na povrchu díky octu tvrdší a uvnitř měkké. Pokud vám takto upravené brambory nechutnají, přidejte ocet až na závěr.

Na pánvičce rozpustíme máslo, půlku másla dáme do hrníčku a na druhé půlce připravíme míchané vajíčko. Polévku nalijeme do misek, navrch dáme míchané vajíčko a zalijeme pár kapkami rozpuštěného másla.

Krkonošské kuře

Ingredience
  • 1 kuře
  • 680 g kysaného červeného zelí
  • 250 g uzeného masa
  • sůl
  • kmín
  • 120 g másla

Postup: Kuře omyjeme, osolíme zevnitř i zvenku a položíme na prkénko. Zelí necháme okapat a pokrájíme ho na drobnější kousky. Uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi s troškou másla. Přidáme zelí a společně smažíme asi pět minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Směsí naplníme břišní dutinu kuřete a vmáčkneme ji také pod kůži. Kůže jde oddělit prsty. Dejte pozor, abyste ji nepotrhali. Otvor sepneme kovovou jehlou nebo párátkem. Vložíme do pekáče, bohatě pokmínujeme a obložíme plátky másla. Podlijeme trochou vody a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi devadesát minut. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby podlijeme vodou.

Škvarkové cukroví

Škvarkové cukroví
Ingredience
  • 160 g jemně umletých škvarků
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 160 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • sůl
  • skořice
  • 1 lžíce mléka
  • mouka na posypání válu
  • máslo na vymazání plechu

Postup: V míse smícháme mouku, jemně namleté škvarky, cukr, mleté ořechy, sůl a skořici. Přidáme mléko a zaděláme středně tuhé těsto. Na vále ho rozválíme na plát vysoký půl centimetru. Tvořítkem vykrajujeme cukroví.

Na vymazaném plechu je upečeme do zlatova na 160 stupňů a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Kousky cukroví je dobré posypat cukrem z jedné strany, nechat vychladnout a poté teprve z druhé strany, jelikož se nevychlazené často lámou.

Spustit audio

Související