Moravany: Ctí tradice, ale Lízu by už vyměnili

4. září 2015

Když v roce 2007 moravanští hasiči přebírali cisternu CAS 25 LIAZ, museli kvůli její velkosti přestavět hasičskou zbrojnici. Vůz „zdědili“ po hasičích ze záchranného sboru v Pardubicích. Dnes už svojí „Líze“ říkají zasloužilá babička a shání peníze na novou.

Kdo vstoupí do klubovny moravanských hasičů, bude mu hned jasné, že na hasičské tradice v obci nedají dopustit. V klubovně jsou vystavené historické uniformy. Velkou chloubou je také vyšívaný prapor sboru z konce devatenáctého století, jeden z nejstarších v Česku.

Hasičský sbor v Moravanech byl založený v roce 1879, v podstatě jako reakce na velké požáry okolo poloviny devatenáctého století, kdy v Moravanech shořely desítky domů a stodol. V roce 1911 v Moravanech vznikl dokonce ženský oddíl s více než dvěma desítkami členek.

Stříkačce je už 85 let

V roce 1930 moravanští hasiči získali na svou dobu velmi moderní motorovou stříkačku slavné firmy Stratílek z Vysokého Mýta. Po celou dobu o ni pečují, a tak je i dnes, po 85 letech, stříkačka stále funkční.

Hasiči z Moravan si hýčkají 85 let starou stříkačku firmy Stratílek


Moravany
Počet obyvatel obce: 1820 (1. 1. 2015)
Počet dobrovolných hasičů: 56 (33 mužů, 7 žen a 16 dětí)
Rok založení SDH: 1879
Kuriozita: stříkačka firmy Stratílek z roku 1930

Sbor dobrovolných hasičů v Moravanech je jednotkou s označením JPO III, to znamená s územní působností zpravidla deset minut jízdy z místa dislokace a s výjezdem jednotky do deseti minut od vyhlášení poplachu.

SDH Moravany slouží jako jednotka i okolním obcím Moravanský, Platenice, Plateňsko, Turov, Čeradice. K 1.9. 2015 má sbor 56 členů, z toho 33 mužů, 7 žen a 16 dětí.

Moravanští hasiči jsou pyšní na svoji přípravku, ve které se věnují těm nejmenším dětem, nejmladšímu „hasiči“ jsou čtyři roky. Většina dětí, které navštěvují hasičský kroužek, překvapivě v rodině hasiče nemá.

Rodinná tradice

V Moravanech ale najdete několik rodin, ve kterých se hasičská tradice dědí z generace na generaci. Jsou to hlavně Faltysovi (Milan Faltys je současným starostou SDH) nebo rodina Holických.

Letošní horké léto přineslo hasičům několik výjezdů. Většinou šlo o hořící strniště nebo trávu. Výjimkou nebyly ani popadané stromy. Moravanští hasiči jsou pyšní také na svoje zásahy při povodních. V živé paměti mají například nepřetržitou třídenní práci při povodních v roce 2006.

Tři generace dobrovolných hasičů z Moravan

Sportovní oddíl SDH Moravany vede Jan Louženský. Závody, na které se svým týmem jezdí, mají podle jeho slov stále vyšší a vyšší kvalitu. Tým moravanských hasičů se nyní účastní také extraligy České republiky v požárním sportu. Sami pak připravují Moravanský memoriál, oblíbené závody v požárním útoku žen a mužů.

Jak v obcích bývá dobrým zvykem, hasiči podporují i kulturu a společenské dění. Místní hasiči spolupořádají tzv. „Ulétnutí“, akci rozloučení s létem, ve spolupráci se základní školou se podílí na přípravě Čarodějnic, SDH pořádá také noční závody u Duhového jezera nebo Dětské hrátky.

Dobrovolné hasiče z Moravan můžete až do pátku 11. září 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI MORAVANY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio