Moravská Třebová připravuje výstavbu nové průmyslové zóny

3. květen 2017

Moravská Třebová potřebuje novou průmyslovou zónu. Dosavadní přestává stačit. Radnice už začala podnikat první potřebné kroky, je totiž potřeba nejdřív pozemky vyjmout z bytového fondu a následně připravit inženýrské sítě.

Nová průmyslová zóna bude na západním okraji města. Radnice v těchto dnech připravuje výkupy a směny pozemků, na kterých budou moci firmy své provozovny stavět.

„Díky nim rozšíří plochy dostupné pro výstavbu, pro průmysl, pro výrobu o dalších 30 hektarů,“ říká vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.

Nová zóna naváže na stávající, která už na Svitavské ulici je. „Další plochy připravujeme naproti stávající průmyslové zóně v trojúhelníku mezi Svitavskou ulicí a silnicí I/35, kde bude k dispozici dalších 6 hektarů. Vzhledem k okolnostem a k úspěchu místních firem, které expandují, vyrábí více, požadují více pozemků, zvyšují počet zaměstnanců. Ta šestihektarová zóna bude k dispozici relativně rychleji než ta zóna 30hektarová. Toto je i záměr města, že nabídneme místním firmám k jejich dalšímu rozvoji relativně rychle 6 hektarů,“ říká Netolický.

Změna územního plánu, přivedení sítí

V územním plánu nejsou zatím tyto pozemky určené pro podnikání, ale bytovou výstavbu. „K tomu, abychom těch šest hektarů měli k dispozici, je nutné dokončit změnu územního plánu číslo dvě, která aktuálně probíhá,“ říká Netolický.

A dodává, že by na přivedení sítí mohl spolupracovat kraj: „Předpokládáme, že na zasíťování pozemků získáme podporu kraje. Patříme mezi regiony, které mají nárok na soustředěnou podporu kraje, a rádi bychom ji využili. Bez dotací externích zdrojů bude každé zasíťování trvat déle.“

Čtěte také

Později by chtěla nechat radnice zavést inženýrské sítě i na velkou třicetihektarovou plochu, ovšem jen když získá na jejich výstavbu státní dotaci.

„Ta velká 30hektarová zóna je strategická rezerva, která pokryje potřeby města pro další rozvoj na příštích dvacet let. Náklady na zasíťování se odhadují ve výši 30 milionů korun. Bez externích zdrojů, především z národní úrovně, to město samotné nezvládne,“ dodal vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.

Stávající průmyslová zóna vznikla v roce 2000, teď tam podnikají české i zahraniční firmy, zaměstnávají přes tisíc lidí.

autor: PAV
Spustit audio