Muniční sklad v Chrasti má naplnit 100 t munice. Místní podepisují petici proti

26. duben 2017

Vlastníkům bývalého muničního skladu u Chrasti se usnadní cesta k obnovení provozu areálu. Podle krajského úřadu totiž není nutné zpracovávat vnější havarijní plán, který hasiči sestavují u provozů, kde by případná nehoda mohla ohrozit obyvatele. Naplnění starých skladů municí a zbraněmi se ale nelíbí lidem z okolních obcí, kteří proti tomu sepsali petici.

Už od začátku se plán na obnovení skladu nelíbí lidem v Horce a ve Smrčku, obě obce se připojily k petici, ale proti jsou i někteří obyvatelé Chrasti a Zaječic. Důvod je jasný - lidé se bojí případné nehody a argumentují tím, že by munice měla být uložená asi kilometr od prvních obydlených domů.

Čtěte také

Sklad chce provozovat firma Jaro army, jejíž zástupci se snaží lidi uklidnit tím, že na místě nebudou uložené žádné výbušniny, jenom střelivo, a že všechno postupuje podle zákona, který určí nutná bezpečnostní opatření.

Firma už má povolení

Krajský úřad už schválil bezpečnostní zprávu, podle níž provozovatel počítá s tím, že v deseti objektech uskladní maximálně 100 t munice a zbraní. Výhrady odpůrců tedy nezabraly, nebo jen částečně. Podle krajského úřadu není nutný ani vnější havarijní plán, který sestavují hasiči u podniků, kde existuje riziko ohrožení obyvatel.

Zatím ve skladech žádná munice není. Mezi podmínky obnovení provozu totiž patří i to, že firma opraví samotné sklady a hlavně oplocení areálu. A to se zatím nestalo, původní armádní sklad sloužil od 50. let a poslední roky chátral. Někde kusy plotu úplně chybí a není tak složité se za něj dostat.

autor: kop
Spustit audio