Muž vyhrožoval, že kamionem vjede do lidí, pokud se neotevřou restaurace. Hrozí mu až 15 let vězení

29. říjen 2020 15:18

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 62letého muže z Pardubic za vyhrožování teroristickým činem. Muž tvrdil, že plánuje najet nákladním vozem do skupiny lidí, pokud se neotevřou bary a restaurace. Kriminalisté ho dopadli během několika málo hodin.

V neděli večer napsal muž z Pardubic policistům na sociální síti Facebook, že pokud druhý den nebudou otevřené všechny bary a restaurace, najede kamionem do lidí, které usmrtí, stejně jako Olga Hepnarová. Odkazoval tak na události z roku 1973. Olga Hepnarová tehdy v Praze úmyslně najela nákladním autem na tramvajovou zastávku, na které stáli lidé. Obětí bylo nakonec osm a pachatelka za čin dostala trest smrti.

Muž vyhrožoval na Facebooku usmrcením lidí kamionem. Druhý den si pro něj přišli kriminalisté

Přestože muž příspěvek napsal pod falešným profilem, kriminalisté ze sekce terorismu a extrémismu NCOZ ho vypátrali během 24 hodin. „Tento případ jasně demonstruje, že policisté jsou schopní poměrně rychle vypátrat pisatele na sociálních síti, a to navzdory skutečnosti, že se skrývá pod smyšleným profilem.“

Až 15 let vězení

Obviněného kriminalisté vyšetřují na svobodě. K činu se totiž podle Ondřeje Moravčíka doznal: „Vzhledem k tomu, že se pachatel k činu přiznal a svého skutku lituje, tak probíhá trestní stíhání na svobodě. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.“ V případě pravomocného odsouzení hrozí muži trest od pěti do patnácti let vězení.

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio

Související