Na břehu Labe v Pardubicích vyroste přírodní relaxační centrum

24. květen 2018 09:25

Pardubice vybudují do dvou až tří let na pravém břehu Labe relaxační centrum Lonkovka. Náklady odhadují na 17 milionů korun. Projekt získal kladný posudek vlivu na životní prostředí, což je klíčový dokument, bez kterého se nemůže stavět. ČTK to řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Centrum má zahrnovat hřiště na minigolf, multifunkční hřiště, houpačky a prolézačky pro nejmenší návštěvníky, posilovací plochu a prostor pro pétanque. Součástí by mohl být i malý objekt s bufetem a záchody. Jeho provoz by mohly zajistit mateřské školy nebo rodinná centra.

Jak Český rozhlas informoval, předloni skupina obyvatel Polabin projekt odmítla. Podle nich je na sídlišti dětských hřišť dost. V Lonkově ulici bydlí spíše senioři, kteří se obávali, že návštěvníci centra budou příliš hluční.

Nočního hluku se obyvatelé bát nemusí

Centrum má však být dál od bytových domů a objekt centra bude provozovaný pouze přes den, řekl primátor. „Doufám, že si centrum najde spoustu příznivců, poskytne zázemí rodičům s dětmi i seniorům. Hospoda tam nebude. Také jsme vyvrátili obavy, že v lokalitě by se mohlo stavět sociální bydlení, tato forma bytové výstavby se v územním plánu zruší,“ řekl primátor.

Vybudování centra Lonkovka je první etapou proměny zeleného pásu podél Labe. Lokalita od zdymadla po most Kapitána Bartoše je podle města málo využívanou zelenou plochou v centru města.

U Bajkalu vzniká nová zkratka i schody k vodě

V bezprostřední blízkosti Bajkalu v Pardubicích vzniká nová zkratka

Z jedné strany jezera Bajkal v pardubických Polabinách bude nová zpevněná cesta. Stavbaři už mají hotové schodiště přímo k vodě a připravují místo pro chodník.

Relaxační areál se má rozkládat na 3000 metrech čtverečních, stavět ho budou Služby města Pardubic. Zbylých 17.000 metrů čtverečních bude udržovaná louka, vhodná pro pikniky nebo vycházky, v zimě pro běžkování nebo sáňkování.

„Naším cílem je zachovat rozsah zeleně v dané lokalitě tak, jak ji vymezuje stávající územní plán. Hlavní změnou proti současnému stavu bude množství udržované zeleně a travnatých ploch s širokou škálou možností, jak zde trávit volný čas,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související